Patricija Fašalek | 9. 5. 2024, 06:30

Se odpravljate s psom v hribe? Slovenski strokovnjaki odgovarjajo na 5 najpomembnejših vprašanj!

Profimedia

Pse imamo za del družine, zato jih radi vzamemo s seboj na izlete in počitnice, vedno pogosteje tudi v hribe in gore. Vendar pa so gore lahko nevarne in potrebna je velika mera odgovornosti. Visokogorje je zahtevno okolje, kjer se mora človek znati najprej sam dobro znajti, šele nato lahko s seboj povabimo svojega kosmatinca. Kako se torej s psom pripravimo na izlet v gore?

Število nesreč v gorah se iz leta v leto povečuje – lani so gorski reševalci sodelovali v 687 intervencijah, v kar niso vključene intervencije v času katastrofalnih poplav, ko so evakuirali kar nekaj ljudi in živali. Med drugim je odmevalo reševanje psa Bolta v Lučah. Pse rešujejo tudi v gorah in zadnji takšen primer so zabeležili februarja letos, ko so, žal neuspešno, psa iskali s helikopterjem Slovenske vojske in termo kamero.

"Psi se v hribih izgubijo, padejo na police," je povedal Primož Bajt, gorski reševalec in vodnik reševalnega psa, ki so ga že večkrat poklicali k reševanju izgubljenih, poškodovanih ali padlih psov. V gore se odpravlja vse več ljudi, posledično pa se tam znajde tudi vse več psov.

Preden se odpravimo na pot, moramo premisliti, ali je pes pripravljen za obisk gora: je primerno vzgojen, smo dobro načrtovali pot tudi za psa, je pes v pravi psihofizični kondiciji? O tem, na kaj vse morajo biti lastniki pozorni, ko se odpravljajo s psom v hribe ali gore, o reševanju psov in reševalnih psih, so spregovorili gostje dogodka Varno s psom v hribe, ki ga je v Triglav Labu vodil Jure Gregorčič, novinar ter ljubitelj psov in gora.

Pes mora biti dovolj dobro vzgojen, da prepozna nevarnost in pride na odpoklic, ko je to potrebno.

Pes mora biti dovolj dobro vzgojen, da prepozna nevarnost in pride na odpoklic, ko je to potrebno.

Profimedia

Kako psa pripravimo na izlet v gore?

"Začeti moramo z osnovami planinske vzgoje, ker so hribi drugačen prostor kot urbano okolje. Je zahtevnejše, pomoč ni na dosegu roke, prepuščeni smo sami sebi," je pojasnil Janez Toni, inštruktor alpinizma in gorskega reševanja pri Planinski zvezi Slovenije. "Vzgoja psa se začne doma. Najprej je treba raziskati domače okolje, travnik in gozd. Psa moramo naučiti osnov: odpoklica, hoje na popuščenem povodcu in socializacije. Šele nato lahko razmišljamo o visokogorju," meni Jure Pribičevič, solastnik in ustanovitelj podjetja Alfakan ter specializant za vzgojo psov in reševanje vedenjskih motenj.

Pes mora biti dovolj dobro vzgojen, da prepozna nevarnost in pride na odpoklic, ko je to potrebno. Moramo mu zaupati, da bo prijeten sopotnik, da se zna kulturno pozdraviti z drugim psom in da se ne bo pognal v lov za divjimi živalmi.

Na povodcu ali spuščen?

"Odvisno od tega, kje smo, in odvisno, kateri pes je," je odgovoril Pribičevič. "Pes je lahko spuščen, ko si to zasluži z lepo vzgojo in obnašanjem. Spuščamo ga tam, kjer je to dovoljeno in kjer ne oviramo drugih obiskovalcev. Psa imamo na povodcu, kadar smo v okolju, kjer bi lahko koga motil. To so predvsem koče in ozki prehodi z veliko ljudmi."

Uporabimo lahko kratek ali dolg povodec, tudi fleksi, če ga znamo pravilno uporabljati. "Pomembno je, da imamo psa pod nadzorom ter da se obnašamo situaciji primerno in odgovorno."

Pred odhodom preverite vreme, na pot se odpravite dovolj zgodaj in ne pozabite na opremo za psa.

Pred odhodom preverite vreme, na pot se odpravite dovolj zgodaj in ne pozabite na opremo za psa.

Profimedia

Je psa lahko strah?

Psa je lahko strah. "Pogosto ga je strah, kadar je strah lastnika. Če se lastnik ne počuti dobro in ni prepričan o terenu, kamor se podaja, potem je pes še manj prepričan. Nekatere pse je strah tudi zato, ker imajo težave s premagovanjem težkega terena, zato je dobro najprej v domačem okolju preveriti, ali je psa strah iti čez na primer stopnice, ki niso povsem stabilne," je svetoval Pribičevič.

Psa moramo dovolj dobro poznati, da lahko na podlagi njegove telesne govorice presodimo, ali se je bolje obrniti in vrniti domov.

Kaj moramo storiti tik pred odhodom?

"Pri hoji s psi izbiramo lažje, tehnično nezahtevne poti," je priporočil Janez Toni. Pohodnikom, ki želijo prenočiti v planinski koči, svetuje, naj pred tem preverijo, ali lahko v postojanki prenoči tudi pes. Pred odhodom preverite vreme, na pot se odpravite dovolj zgodaj in ne pozabite na opremo za psa: povodec in oprsnico, nagobčnik, zaščito za tačke in komplet prve pomoči.

"S psom ne hodimo po previsih ter skalnatih visokogorskih poteh. Imamo ga vedno na očeh. Vsekakor ne smemo pozabiti na njegovo skodelico, vodo in priboljške. Zelo nam bo hvaležen," pa je dejal Bojan Nikolić, veterinar Zavarovalnice Triglav.

Pri pogovoru so sodelovali Jure Pribičevič, Janez Toni, Primož Bajt in Bojan Nikolić.

Pri pogovoru so sodelovali Jure Pribičevič, Janez Toni, Primož Bajt in Bojan Nikolić.

Arhiv organizatorja dogodka

Kaj storimo v primeru poškodbe?

Psom lahko predstavljajo težavo ostre skale, trni in grmičevje. "K nam najpogosteje pripeljejo poškodovane pasje tačke. Ali si pes tačko poreže, potrga krempelj ali poškoduje kožo. Nekateri, ki imajo preveč radi palice, si poškodujejo ustno votlino," je razložil Bojan Nikolić.

Psu pomagamo tako, da se najprej mi umirimo in postanemo samozavestni. Do psa pristopimo mirno, ga pobožamo in ogovorimo. Umaknemo se drugim mimoidočim in pogledamo, kaj se s psom dogaja. Tačko pogledamo in speremo z vodo. Ne smemo uporabljati alkohola! Rano očistimo, jo povijemo z gazo in se vrnemo nazaj domov. Po potrebi obiščemo veterinarja.

V primeru resnejših poškodb, kjer lahko ob padcu pride do notranjih krvavitev, poškodovanja notranjih organov, zloma hrbtenice ali kolkov, pokličemo 112.

Dogodek Varno s psom v hribe je del akcije Očistimo naše gore, s katero si Zavarovalnica Triglav prizadeva za varnejši obisk gora in ohranjanje čistih planinskih poti za prihodnje generacije.

Novo na Metroplay: Pri pop petju lahko gre več 'narobe' kot pa pri zboru | Ana Praznik in Urška Bernik