Verjetno na kaj takega niste niti pomislili, kajne?
Morda se še kdo iz otroštva spomni, kako so babice in mame vestno oprale riž, preden so se lotile kuhanja. Za to pa so imele še kako dober razlog, saj se lahko med kuhinjskimi živili skriva nepovabljen gost. To je rižev žižek, majhen, a vztrajen hrošček, ki pogosto najde pot do vrečke riža že v fazi ličinke, varno skrit znotraj samega zrna. Čeprav ni posebej redek, ni razloga za paniko, tudi če ga po nesreči zaužijete – za zdravje ni nevaren. Kljub temu številni priporočajo, da riž pred kuhanjem sperete, poroča IFL Science.
Ti drobni hrošči so naravno prisotni v okolju. Očitno se - podobno kot ljudje - ne morejo upreti dobri hrani. Nadvse obožujejo riž, napadejo pa tudi druge pridelke, kot sta koruza in žito. Imajo značilen dolg rilček, s katerim preluknjajo zunanjo ovojnico zrna. Medtem ko se hranijo od znotraj, samice v isto zrno odlagajo jajčeca, s čimer omogočijo nastanek nove generacije žižkov in morebitno okužbo v vaši kuhinjski shrambi.
Postopek ni povsem učinkovit
Med industrijsko proizvodnjo riža se izvaja fugiranje (razplinjevanje), da se število škodljivcev zmanjša na minimum, a niti ta postopek ni popolnoma učinkovit. Odrasli žižki so zelo majhni, njihove ličinke pa še težje opazne, saj so skrite v jedru zrna. Znanstveniki so pri iskanju okužb v skladiščih celo uporabili zvok, da bi slišali, kako ličinke grizejo zrna od znotraj. Ko jih izpraznijo, pridejo ven kot odrasli hrošči in cikel se ponovi - že zgolj nekaj primerkov lahko povzroči resne težave, če riž dolgo stoji in ni pravilno shranjen.
Surov riž, zlasti tisti, ki ni dodatno obdelan, je pogosteje izpostavljen tem hroščem. Raziskave kažejo, da jih je največ v neobdelanem mletem rižu, medtem ko jih je v parboiled (predhodno obdelanem) bistveno manj. Na stopnjo okuženosti vpliva tudi način shranjevanja: toplotna sterilizacija lahko njihov pojav močno zmanjša.
Preberite še:
- Otrokom postregli črve za kosilo: kdo je kriv za ogabno presenečenje?
- Vode, v kateri ste oprali ali kuhali riž, ne zlivajte stran!
Tudi če kakšen preživi vse industrijske postopke in pristane v vaši kuhinji, ni razloga za skrb. Če po nesreči pojeste ličinko, vam ne bo škodovala. No, v najslabšem primeru bo vaš obrok vseboval nekaj več beljakovin, kot ste načrtovali. Vseeno pa riž pred kuhanjem raje sperite, da se jih znebite in preprečite širjenje. Težava lahko nastane le, če jih pustite pri miru, takrat lahko popolnoma uničijo zalogo in riž spremenijo v droben prah. Veliki proizvajalci zato vlagajo veliko truda v preprečevanje okužb, medtem ko povprečni potrošniki doma nimajo razloga za večjo skrb. Za dodatno varnost shranjujte riž v dobro zaprti posodi, stran od toplote in vlage, to je najboljši način, da nepovabljeni gostje ostanejo zunaj.
Povzeto po: portal N1 Hrvaška