Uredništvo | 15. 5. 2024, 08:54

Ptičji samec iz Slovaške je izbral napačen cilj: v Sloveniji ga je nekdo ustrelil

SVPS / Facebook

"Resnično žalostno in sramotno je, koliko škode človek povzroči nedolžnim živalim," so zapisali veterinarji ob zgodbi ujede, ki so jo morali uspavati. 

V Zavodu SVPS so objavili srce parajoč zapis o usodi mladega samca postovke, ki se je očitno napačno odločil, ko je iz Slovaške priletel vse do Slovenije. 

Našli so ga namreč močno poškodovanega, slikanje pa je pokazalo, da gre za posledice - strelnega orožja. Kakšen človek se s puško spravlja na nedolžna bitja? Poškodbe ni bilo mogoče sanirati in njegova pot se je v Sloveniji za vedno zaključila, morali so ga uspavati.

"Postovka (Falco tinnunculus) je srednje velik ptič, ki od konca repa do konice kratkega kljuna meri od 31 do 37 cm, razpon njenih peruti pa je od 68 do 78 cm. Ima dolga in precej ozka krila, ki so na konceh nekoliko topa. Pogosto jo vidimo, kako v zraku lebdi na mestu, takrat svoj dolgi rep usmeri proti tlom in ga razširi v obliki pahljače," so o tej čudoviti ptici zapisali v Notranjskem parku.

Gre za ujedo iz družine sokolov, ki je pogosta v Evropi, Aziji in Afriki, vse do Rta dobrega upanja. Samca in samico je med seboj enostavno ločiti - prvi ima sivo glavo, medtem ko je glava samice rjava, na njej so opazne vzdolžne črte.

Postovka se prehranjuje z glodavci, žuželkami, tudi majhnimi pticami in kuščarji. Gnezdi v skalovju, na stavbah in drevju, običajno aprila in maja, ima eno samo leglo. Mlademu samcu je vse to nekdo na krut in nesprejemljiv način odvzel. Kakšna družba postajamo, da si za lastno zabavo lahko privoščimo prav vse? Kje je meja?