Uredništvo | 12. 5. 2024, 18:00

Sezona košnje je tu in z njo prve žrtve (pozor, nazorne fotografije)

Profimedia

Marsikatera žival v teh dneh postane žrtev kosilnic, zato je dobro vedeti, kako se lahko prepreči še več tovrstnih nesreč. 

Čas košnje v naravi sovpada s številnimi mladiči in številne med njimi mame skrijejo v visoko travo, ko odidejo po hrano. Tako nevidni v travi mnogokrat postanejo žrtev kosilnic, največkrat so to mladiči srne.

Po gozdovih so se v teh dneh pojavile table, ki so jih lovskim družinam delili v Lovski zvezi Slovenije, na njih pa piše: "Posebno sporočilo iz narave. Srne polegajo mladiče. Imejte pse na povodcih." Podobno kot za gozdove v teh dneh velja tudi za travnike in zelenice.

Pa ne samo srne in mali 'bambiji', pod ostrim nožem kosilnice se znajdejo tudi druge živali. Nazorno in pretresljivo fotografijo so delili v Zavodu SVSP (Skupina Veterinarjev Sterilizira Potepuhe oz. po angleško Slovenian Vets For Stray Pets).

Kaj lahko na tem mestu stori vsak posameznik? Če naletite na poškodovano žival, pokličite krajevno lovsko družino. Sicer pa je pomembno, da - če je le mogoče - pred samo košnjo naredite obhod po površini, ki jo boste kosili - če gre, v družbi psa.

Pes bo zavohal žival, ki leži skriva v travi, ob tem pa je pomembno, da je pes na povodcu, da ne bo ovohaval (ali celo kaj hujšega) divje živali. Če mama namreč zavoha tuj vonj denimo na mali srni, je zelo verjetno ne bo več sprejela.

Pa ne samo divje živali, včasih žrtve kosilnic postanejo tudi mačke, ki se - ko se približuje kosilnica - skrijejo še bolj globoko v travo in postanejo še bolj nevidne. Zelo bo pomagalo, če se boste košnje lotili z manjšo hitrostjo.

"Način košnje naj bi bil od sredine proti robu travnika. Zaradi motečega ropota traktorja in kosilnice ima žival večjo možnost, da zbeži s travnika," pa so pred časom svetovali v Društvu za zaščito živali Pomurja.

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk