R. K. | 6. 7. 2024, 14:50

Javnost razburila fotografija iz slovenskega živalskega vrta: oskrbnik Tomi Mitev pojasnil, kako je nastala

Facebook/Zadnje Upanje

V pomurskem živalskem vrtu Sikalu ZOO poudarjajo, da je bila sporna fotografija predstavljena izven konteksta.

Številne uporabnike Facebooka je vznemirila objava, ki naj bi prikazovala mučenje živali v pomurskem zasebnem živalskem vrtu Sikalu ZOO. Na fotografiji, ki so jo objavili pri Zavodu za pomoč ljudem in živalim v stiski Zadnje upanje, je videti otroka močnejše postave, ki sedi na hrbtu ponija, ki je v primerjavi z otrokovo postavo videti precej droben. Isti otrok je fotografiran tudi na hrbtu orjaške želve.

"Prejeli smo fotografijo, nastalo v zasebnem živalskem vrtu Sikalu ZOO v Radencih. Zgroženi smo nad vodstvom, da dovoli takšno mučenje živali in nad starši, da ne znajo razložiti svojemu otroku kaj je prav in kaj ne. Starši smo njihov vzor," so zapisali pri omenjenem zavodu in izrazili upanje, da se bo odzvala veterinarska inšpekcija.

Obrnili smo se na lastnika omenjenega živalskega vrta Tomija Miteva, ki je dogodek - zgodil se je že pred leti - obžaloval. Poudaril je, da je vse skupaj vzeto iz konteksta in opisal, kako je sporna fotografija nastala.

Aleksandra Saša Prelesnik

Edini udeleženec otroškega tabora, ki ni jahal ponija

"Dogodek se je zgodil v času otroškega tabora, ko otroci jahajo ponija ter se slikajo z želvami," je za Metropolitan.si pojasnil Mitev in poudaril, da je bil fant na fotografiji pravzaprav edini udeleženec tabora, ki ponija ni jahal, ker je močnejše postave. "Ker ga nismo želeli izključiti in mu dajati občutka drugačnosti, smo ga zgolj slikali na poniju, takoj zatem pa je šel z njega," je poudaril in zatrdil, da je bil ta dogodek izjema, ki se je zgodila že pred leti.

"Tudi v času vsakodnevnega jahanja imamo točno zapisane starostne omejitve in omejitve pri teži, ki jih zmeraj upoštevamo," je zatrdil Mitev in dejal, da vseeno meni, da so ravnali pravilno, ker so fantu omogočili, da se v primerjavi z drugimi otroki na taboru ni počutil popolnoma prikrajšanega in mu zaradi njegove telesne teže niso dajali občutka izključenosti, čeprav je bil edini, ki ni jahal ponija. 

Aleksandra Saša Prelesnik

Primer že obravnavala tudi inšpekcija

Mitev sicer meni, da ima vsakdo pravico do stika z živalmi, ob tem pa je še enkrat poudaril, da je fant na ponijevem hrbtu sedel le nekaj sekund za namene fotografiranja, s čimer mu je bilo omogočeno, da se je počutil enako vključenega in izkusil enako veselje kot drugi udeleženci otroškega tabora. Kot je pojasnil, je ta primer že obravnavala tudi inšpekcija in je zadeva z njihove strani že zaključena.

"Zavedamo se svoje napake in se zanjo opravičujemo," je dejal Mitev in zaključil, da bodo ob morebitnih podobnih primerih v bodoče na takšne stvari še bolj pozorni.

Novo na Metroplay: "Največja ovira je davčni sistem" | Blaž Brodnjak