Uredništvo | 30. 3. 2024, 11:01

Ste že videli mini čivavo, kako draži 'bratca' buldoga? (Posnetek ima 50 milijonov ogledov!)

Youtube posnetek zaslona

Če kdo, se svoje velikosti (pravzaprav miniaturnosti) zagotovo ne zavedajo čivave, ki so znane po izjemnem pogumu. Samo poglejte si ta posnetek. 

Čivave spadajo med najmanjše pasme na svetu, hkrati pa tudi tiste z izjemno dolgo življenjsko dobo. Pasma je tudi ena najstarejših, izhaja iz Mehike, natančneje iz zvezne države Chihuahua. A čeprav jih večina tehta le okoli dva kilograma, najbolj drobni predstavniki pa komaj pol, jih majhnost prav nič ne omejuje. 

Še več, včasih se zdi, da čivave prav zato, ker so tako majhne, poskušajo drugače opozoriti nase, da jih ne bi slučajno spregledali. Včasih so čivave tako predrzne in pogumne, da šokirajo celo svojega lastnika.  

Majhne, a neustrašne.

Majhne, a neustrašne.

Profimedia

Med take zagotovo spada mladiček na spodnjem posnetku, ki si ga je na YouTubu ogledalo že več kot 50 milijonov ljudi! Prikazuje dva bratca, mladega predstavnika čivav in starejšega ameriškega buldoga. Slednji bi rad poležaval in lenaril, a čivava se je odločila drugače.

Grize ga za rep, mu skače po glavi, laja in z majhnim zvončkom okoli vratu zvoni ter ga na vse pretege poskuša spraviti v igro. Sem in tja buldog pokaže nekaj interesa, sem in tja gledalcu tudi zaledeni kri - kajti če bi bil ugriz le malce močnejši, bi bil lahko tudi usoden ... 

Dejstvo je, da so čivave kljub velikemu pogumu in neustrašnosti po svoji konstituciji zelo ranljiva in krhka bitja. Zato pasme strokovnjaki na primer tudi ne priporočajo družinam z majhnimi otroki, saj bi se psu lahko povsem po nesreči kaj pripetilo.  

Kdor je kdaj sobival s to pasmo, je ne zamenja za nič na svetu. So namreč tudi izredno inteligentna in temperamentna bitja (slaba plat tega sta pogosta ljubosumnost in lajanje). Na svojega človeka se močno navežejo in zelo uživajo tudi pri crkljanju. 

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel