N.Z. | 14. 5. 2024, 10:52

V bližini Rovinja opazili najbolj strupene ribe na svetu - eno od njih je ujel slovenski ribič!

Zajem zaslona/facebook/Anton Vidovič

Pri otoku Ceja v medulinskem zalivu so v ponedeljek opazili sedem srebrnoprogastih napihovalk (Lagocephalus sceleratus), eno pa so ujeli na globini 19 metrov in jo odpeljali v Center za raziskovanje morja Rovinj.

"Srebrnoprogaste napihovalke imajo izjemno močan strup tetrodotoksin, ki lahko zaradi uživanja povzroči hude zdravstvene težave in smrt. Tetrodotoksin je najbolj skoncentriran v spolnih žlezah in jetrih, prisoten pa je tudi na koži. Domnevajo, da je usoden že odmerek od 1 do 2 mg," so sporočili na spletni strani Akvarija Pula in dodali, da je ribo ujel in fotografiral slovenski ribič Anton Vidović.

Ta vrsta je invazivna in jo uvrščamo v t. i. lesepsijske selivke - vrsto, ki vstopi v Sredozemlje iz Rdečega morja skozi Sueški prekop. Te ribe izvorno živijo v tropskih regijah Indijskega in Tihega oceana. Ker je plenilka in v naravi nima veliko sovražnikov, njena prisotnost negativno vpliva na biotsko raznovrstnost in ogroža ribištvo, saj poškoduje ribiške mreže, trga vabe in trnke.

profimedia

Gorje mu, kdor pogoltne ribo napihovalko

Biologi verjamejo, da so napihovalke svoje znamenito 'napihovanje' razvile, ker so bile zaradi počasnega, nekoliko okornega načina plavanja lahek plen za plenilce. Namesto da bi pobegnile, napihovalke uporabljajo svoje elastično telo in sposobnost hitrega zaužitja ogromnih količin vode (in celo zraka, ko je to potrebno), da se spremenijo v skoraj neužitno žogo, ki je nekajkrat večja od njihove običajne velikosti.

Plenilec, ki mu jo uspe zgrabiti, ne bo dolgo užival v ulovu.

Skoraj vse napihovalke vsebujejo tetrodotoksin, zelo močan nevrotoksin, ki lahko povzroči paralizo živčnega in dihalnega sistema ter povzroči smrt. Za ljudi je tetrodotoksin smrtonosen, do 1200-krat bolj strupen kot cianid.

V eni ribi je dovolj toksina, da ubije 30 odraslih oseb, protistrupa nimamo, še piše Morski.

Na Japonskem velja za poslastico

Velja pa meso teh rib na Japonskem za poslastico. Jed se imenuje fugu in je izjemno draga. Pripravljati jo smejo samo usposobljeni kuharji z licenco, ki vedo, da en sam slab rez v ribo lahko povzroči skoraj gotovo smrt gosta.

Povzeto po pisanju 24sata.hr

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk