Uredništvo | 8. 5. 2024, 16:10

V Ljubljano prihaja več kot 170 pasemskih in domačih mačk

Aleksandra Saša Prelesnik

Ljubitelji mačk imajo že nekaj časa v koledarju zapisan dogodek, ki v našo prestolnico prinaša zanje izredno zanimivo dogajanje.

Prihajajoči konec tedna bo v prestolnici poln mačk in njihovih lastnikov. V Hali Tivoli bo namreč potekal eden največjih mačjih dogodkov leta pri nas. Mednarodno razstavo mačk Ljubljana organizira Felinološko društvo Ljubljana.

Na dogodku si bomo lahko ogledali več kot 170 pasemskih in domačih mačk - tako iz Slovenije kot tujine. Vzreditelji bodo obiskovalcem ponudili izkušnje iz prve roke, take informacije pa so neprecenljive in tudi osnova odgovornega lastništva. 

Poleg nabiranja informacij o skrbi za mačke, o praksah vzreje in spoznavanja različnih pasem mačk bo na razstavi mogoče tudi kupiti različne vrste mačje hrane in pripomočkov. 

Medtem ko so nam različne pasme psov dobro poznane, pa se pri poznavanju mačjih pasem večini ljudi hitro zatakne. Pisali smo že o pasmah mačk za tiste z alergijami, pa o pasmah, ki veljajo za najbolj ljubeče.

Pasmo Maine Coon večina še prepozna, potem pa se počasi konča ...

Pasmo Maine Coon večina še prepozna, potem pa se počasi konča ...

Profimedia

Obstaja namreč veliko različnih pasem mačk, je pa dejstvo, da različne organizacije priznavajo različno število pasem. In še eno dejstvo je zanimivo: veliko več je različnih pasem pri psih kot pri mačkah. Zakaj? 

Tudi zato, ker so med psi tako po konstituciji kot po vedenju izjemno velike razlike (veliko večje kot pri mucah), recimo med najmanjšo čivavo (ki tehta lahko tudi samo deber kilogram) in na primer mastifom, ki lahko tehta več kot 100 kilogramov!

Novo na Metroplay: Pogovor z Borutom Pahorjem | N1 STUDIO