Uredništvo | 10. 6. 2024, 16:02

Poznate nevarnost, ki te dni preti psom na travnikih?

Profimedia

Da običajen sprehod s psom ne postane nočna mora, je dobro poznati vse nevarnosti, ki jih določeno obdobje prinaša. Poleti tega ni malo ...

Cvetni prah lahko povzroči spomladanske alergije tudi pri naših pasjih ljubljenčkih, marsikdo pa ne ve, da številne alergije povzročajo tudi trave, ki so pogoste na poletnih travnikih. "Trava, cvetni prah in prah so najpogostejši okoljski alergeni pri psih," pravi veterinarka dr. Emma Scales Theobald

Znaki tovrstnih alergij so precej tipični. Psa srbi, zato se praksa ali grize, pojavijo se vneta, rdeča, otekla mesta na koži, pes kiha in smrka, izpada mu dlaka, pojavi se okužba ušes.

Ste vedeli, da so nekatere pasme bolj izpostavljene sezonskim alergijam? Med njimi Theobaldova izpostavi zlate prinašalce, bokserje, nekatere terierje, dalmatince in kokeršpanjele.

Za marsikaterega psa sprehod po cvetočem travniku ni takole idiličen.

Za marsikaterega psa sprehod po cvetočem travniku ni takole idiličen.

Profimedia

Poleti so še posebej aktualne alergije na trave. Nekatere trave so zelo nevarne za vse pse (ne samo za tiste z alergijami) in o tem so se pred kratkim razpisali Alfakanovi strokovnjaki:

"Malokdo se zaveda nevarnosti travniških rastlin. Kaj hitro se lahko zgodi, da se pes poreže s travo ali se mu kak košček zapiči v katerikoli del telesa. Ostri in koničasti deli trave se lahko kaj hitro zapletejo v dlako in povzročajo razne težave. Zapičijo se lahko v kožo na predelu ušes, trebuha in tačk, pa tudi v oči. Nekateri psi pa jih lahko tudi vdihnejo, požrejo ali jim zaidejo v nos, sluhovode ali pod veke." Dodali so, da vse to povzroča alergije, vnetja in bolečino. 

Kaj lahko storimo? Ni treba povsem prilagajati sprehodov, je pa treba psa po vsakem sprehodu dobro pregledati (tudi zaradi klopov, letos je sezona rekordna!). Zaradi njih in zaradi nevarnih trav psa ni priporočljivo spuščati v visoko travo. Če opazite alergijske znake, pa z obiskom veterinarja nikar ne odlašajte. 

Novo na Metroplay: Jure Godler iskreno o delu sebe, ki je javnosti skrit | Po mojem okusu