Uredništvo | 14. 5. 2024, 10:31

V ZOO Ljubljana so imeli eno noč 'na počitnicah' čisto pravega afriškega slona (poglejte posnetek)

ZOO Ljubljana/Facebook/posnetek zaslona

Zaradi gneče na cesti prevoz iz valencijskega živalskega vrta v živalski vrt na Madžarsko ni potekal po načrtih. Ustavili so se v Ljubljani, kjer so tudi prenočili.

Prva dama ljubljanskega živalskega vrta je slonica Ganga, ki spada med azijske slone. Znano je, da je edina predstavnica svoje vrste, saj drugih prijateljev ni želela sprejeti medse. Kaj torej dela afriški slon v ZOO Ljubljana? Brez skrbi, Ganga nima novega sostanovalca, ampak je Jumbo prišel le prespat za eno noč.

"Pred nekaj dnevi smo v ZOO Ljubljana dobili prav nenavaden obisk. Zaradi gneče na cesti so se spremenili načrti pri transportu samca afriškega slona Jamba iz Bioparka Valencia v Nyíregyházi Állatpark (Madžarska)," so zapisali ob spodnjem posnetku. 

Ob tem so zapisali kar nekaj zanimivosti o Jumbu, kakor je ime slonu (v svahiliju to pomeni 'pozdrav'). Star je 20 let in tehta 4 tone. Poskrbeli so, da se je napil vode, za posladek je dobil tudi nekaj vrbovih vej, dopolnili so tudi njihove zaloge vode in sena.

Jumbovo popotovanje čez Evropo spremlja šest ljudi, ki med drugim vsako jutro in večer pospravijo osem samokolnic odpadkov. K sreči je Jumbo pripravljen zelo dobro sodelovati in zdi se, da mu pot ni zelo stresna.

Transport slona je zapleten postopek, že če gre vse, kot mora iti. A tokrat ni šlo vse po načrtih, pa se je vendarle uredilo, ob tem pa so v ZOO Ljubljana hvaležni moči povezovanja in skupnosti, ki jo tvori EAZA (The European Association of Zoos and Aquaria) Evropska zveza živalskih vrtov. Zapisali so, da v sklopu nje "koordinirano in s skupnimi močmi delujemo na področju živalskih vrtov in naravovarstva."

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu