Uredništvo | 21. 4. 2024, 16:11

Zakaj mačke tako rade hodijo svojemu človeku med nogami?

Profimedia

Vsak mačji lastnik je že doživel situacijo, ko je svojo mačko skoraj pohodil, medtem ko se mu je motala med nogami. Tega ne počnejo zato, da bi vas jezile. 

Veliko mačk ima navado, da se svojemu lastniku zelo rade motajo med nogami, kar je za človeka lahko tudi precej stresna situacija, saj se hitro lahko zgodi nesreča. Vsak zakaj ima svoj zato in tudi na tem mestu je tako.

Obstaja več razlag za to velikokrat neželeno vedenje. Mladički pogosto ob človeško nogo drgnejo samo svojo glavo. Na ta način 'nabirajo informacije' (vonje) o človeku in značilno je, da to počnejo na ljudeh, ki jih ne poznajo (denimo gostih, ki pridejo k hiši).

Se vam tudi vaša mačka neprestano mota pod nogami?

Se vam tudi vaša mačka neprestano mota pod nogami?

Profimedia

Če se vam mačka mota med nogami, medtem ko hodite, je to največkrat klic po pozornosti. Potrebuje vas, rada bi vas imela zase. To je precej normalno mačje vedenje, a sploh med hojo tudi precej neprijetno. 

Če imate občutek, da se mačka s telesom drgne ob vas, je na posebni misiji - rada bi na vas pustila svoj vonj, označila svoj teritorij. Naj ves svet ve, da ste njen človek. Ob taki informaciji pa vedenje postane manj neprijetno, kajne?

Mačka označuje svoj teritorij.

Mačka označuje svoj teritorij.

Profimedia

Včasih pa mačka stopi med noge iz čistega koristoljubja. Vašo pot želi usmeriti tja, kamor ji paše, največkrat k hrani. Čeprav vas njeno vedenje jezi, naj vas pomiri dejstvo, da je v mačjem svetu povsem normalno in naravno. Tega jo boste zelo težko odvadili, veliko bolj učinkovito bo, če se naučite ob tem ohraniti mirne živce in predvsem - lahkoten korak. Da ne pride do nesreče ... 

Novo na Metroplay: Jure Godler iskreno o delu sebe, ki je javnosti skrit | Po mojem okusu