N. D. | 4. 1. 2023, 20:00

Ajda Kokol o tem, kako vzdrževati potrebo po globalizaciji z minimalnim vplivom na okolje

Aleksandra Saša Prelesnik

Metropolitan Slovenija je letos prvič v sodelovanju s partnerji in strokovno komisijo izbral 33 uspešnih mladih ljudi s petih različnih področij, ki ustvarjajo svet, v katerem bomo živeli jutri. S ponosom vam predstavljamo izjemno posameznico, ki na področju poslovnega sveta ustvarja nove trende, ruši rekorde in presega pričakovanja.    

Generacija 2022 projekta Metropolitanovih 33 pod 33 je razdeljena na pet kategorij: šport, znanost, kultura, poslovni svet in zagonska podjetja. Celotni nabor je na voljo na posebni strani Metropolitanovih 33 pod 33.  

Spoznajte Ajdo Kokol, magistrico inženirko strojništva in menedžerko oddelka za dobavo pri Mercedes-Benz PLEE:

Ajda Kokol se je znamki Mercedes-Benz pridružila poleti leta 2019, kjer je s projektnim vodenjem, načrtovanjem in analizo procesov dobave dodobra spoznala ta ključni segment avtomobilske industrije. Istočasno je postala tudi ambasadorka trajnostne kampanje. Septembra lani je prevzela vodstveno mesto na oddelku za globalno dobavo za poprodajo na področju tovornjakov in avtobusov Daimler, kamor spada znamka Mercedes-Benz.  

Bi lahko izpostavili preskok, ki vas je vodil v sfero strojnega inženiringa?

Vedno sem imela rada matematiko in reševanje problemov, prav tako sem si želela ustvarjati, tudi izbiranje nevsakdanje poti mi ni bilo tuje. Odraščati ob očetu, ki je imel vedno ideje in odgovore na kompleksna vprašanja strojnega inženiringa, je bila gotovo najboljša in najbolj navdušujoča popotnica. Zato mi je bila končna odločitev v starosti, ko se odločamo za smer študija in posledično karierno vejo, dokaj jasna. Strojništvo je tako postalo odskočna deska, kjer sem se veliko naučila, predvsem kako reševati probleme in si odebeliti kožo. Po končanem študiju strojnega inženiringa se ti namreč odpre veliko različnih priložnosti.  

Aleksandra Saša Prelesnik

Vam je bila avtomobilska industrija blizu že od nekdaj ali ste sčasoma razvili naklonjenost do nje?

Generalno sem najbolj naklonjena pojmu mobilnosti. Trenutno je mobilnost pod drobnogledom po vsem svetu. Kako bomo vzdrževali potrebo in željo po globalizaciji z minimalnim vplivom na okolje? Vsi želimo v najkrajšem času do naročene pošiljke ali potovati v daljno državo. Največje vprašanje je, kako lahko to dosežemo s trajnostnim pristopom. Avtomobilska industrija je tako postavljena pred velik izziv in definitivno želim biti del generacije, ki bo spreminjala mobilnost s trajnostnim in okoljevarstvenim pristopom.

Glede na to, da ste magistrica inženirka strojništva, kateri del vašega dela na položaju menedžerke vas najbolj izpopolnjuje?

Na novo zgrajena ekipa je res nekaj posebnega. Priložnost, da zgradiš nov oddelek, je edinstvena. Zato svoj fokus najbolj usmerjam v svoje ljudi, v odnose v ekipi in odnose z drugimi oddelki. Želim, da se vsak posameznik počuti dobro, da lahko izkoristi svoje potenciale, se razvija in nadgrajuje. Rada prepoznam, v čem so ljudje dobri in se potem osredotočim, da na tem področju postanejo še boljši. Imam srečo, da delam v zelo razgibanem okolju, z veliko različnimi nacionalnostmi. Največje zadovoljstvo mi je spoznavati nove kulture in spremljati, kako se različno spoprijemajo s poslovnimi izzivi. Nato skušam najbolj uspešne pristope uporabiti v splošni praksi podjetja.  

Aleksandra Saša Prelesnik

Septembra lani ste prevzeli vodstveno mesto na oddelku za globalno dobavo na področju tovornjakov in avtobusov Daimler, kamor spada znamka Mercedes-Benz. S kakšno miselnostjo ste se lotili tega izziva?

Izziv, ki sem ga sprejela, je bil izjemno kompleksen in časovno omejen. Ko si postavljen pred takšen izziv, si ga moraš najprej prestrukturirati v glavni cilj, z manjšimi postojankami in se potem podati na pot z miselnostjo 'just do it'. Pomembno se je obdati z ljudmi, ki jim zaupaš, pomembno si je ustvariti okolje, ki sprejema napake in se iz njih uči. Potem pa preprosto vztrajaš.  

Kaj vam po napornem delovniku umiri misli in vam nariše nasmeh na obraz?

Za umiritev je potreben šport. Rada tečem, se ukvarjam z jogo in obiskujem fitnes. Obožujem pa sezonske športe. Deskanje na snegu pozimi, kajtanje v preostalih letnih časih. Bistvo sezonskih športov je tudi načrtovanje, iskanje novih destinacij in potovanja. Raziskovanje tujih krajev mi definitivno nariše nasmeh na obraz. Ker trenutno živim v Pragi, se rada po delovniku tudi sprehodim po mestu, občudujem arhitekturo in parke, obiščem nove restavracije in se družim s prijatelji. Vsakič, ko urnik dopušča, pa obiščem Slovenijo in svojo družino.

Aleksandra Saša Prelesnik

Kaj je bilo tisto, kar vas je zares premaknilo na pot do današnjega uspeha?

Preprosto ne sprejemam neuspeha. Zato naredim veliko, da mi uspe. Vztrajnost je bila od nekdaj moja vrlina. Že v vrtcu sem kazala znake predanosti, ko sem stoje neomajno sestavljala sestavljanke. Od nekdaj mi je bilo naravno, da svojo energijo in čas posvetim zahtevnim nalogam.

Podpornika projekta sta Barcaffè in Zavarovalnica Triglav, več o projektu pa si lahko preberite TUKAJ.

Uredništvo