N. D. | 30. 11. 2022, 11:09

Spoznajte magistrico fizike, ki je lansirala uspešno namizno igro na Kickstarterju

Aleksandra Saša Prelesnik

Metropolitan Slovenija je letos prvič v sodelovanju s partnerji in strokovno komisijo izbral 33 uspešnih mladih ljudi s petih različnih področij, ki ustvarjajo svet, v katerem bomo živeli jutri. S ponosom vam predstavljamo izjemno posameznico, ki na področju znanosti ustvarja nove trende, ruši rekorde in presega pričakovanja.   

Generacija 2022 projekta Metropolitanovih 33 pod 33 je razdeljena na pet kategorij: šport, znanost, kultura, poslovni svet in zagonska podjetja. Celotni nabor je na voljo na posebni strani Metropolitanovih 33 pod 33.

Spoznajte Niko Mlinarič Hribar, magistrico fizike in soustanoviteljico podjetja SnowBoardGames:

Nika Mlinarič Hribar je fizičarka z izkušnjami iz letalstva, ki lovi ravnotežje med fiziko in podjetništvom. Na Fakulteti za matematiko in fiziko v Ljubljani je diplomirala iz fizike, kjer je potem zaključila tudi svoj magistrski študij. Svojo pravo strast je med študijem našla v dinamiki tekočin in aerodinamiki ter numeričnih simulacijah. Trenutno poglablja svoje znanje o tem področju na Institutu Jožef Stefan, hkrati pa je tudi soustanoviteljica podjetja SnowBoardGames, ki razvija namizne igre, in ki je letos uspešno lansiralo svojo prvo igro na platformi za množično financiranje Kickstarter. Bila je tudi nominiranka za inženirko leta 2019.

Vas je na dosedanji bodisi študijski bodisi delovni poti s svojim mišljenjem kdo še posebej navdušil?

Vsekakor, v resnici bi težko izpostavila samo enega. Morda je bilo v zadnjih letih za mojo življenjsko pot najbolj prelomno predavanje Georgea Derisa o razvijanju podjetniške miselnosti. Ob poslušanju tega predavanja sem prvič začela resno razmišljati o tem, da bi poskusila ustvariti nekaj svojega, kar je potem vodilo do ustanovitve lastnega podjetja ter projekta na Kickstarterju, ki je zagotovo usmerilo moje življenje v povsem novo smer. Drugače pa se mi zdi, da imam že vse življenje neverjetno srečo z mentorji oziroma z ljudmi, od katerih se učim, formalnimi in neformalnimi, tako v zasebnem kot v profesionalnem življenju. Moja izkušnja je, da je veliko izjemnih posameznikov zelo dostopnih in odprtih za predajanje znanja, če do njih pristopiš z neko resnostjo in jim pokažeš, da si se pripravljen učiti ter vložiti svoj čas in delo. S svojimi izkušnjami in pogledom ti lahko v trenutku odprejo povsem nova obzorja in način razmišljanja.

Aleksandra Saša Prelesnik

Letalsko inženirstvo ste zamenjali za samostojno podjetniško pot. Kaj vas je gnalo v popolnoma drugačne sfere?

V prejšnji službi sem se ukvarjala z razvojem letalskih simulatorjev, kar je zelo zanimivo področje. Prišla pa sem do točke, ko mi delo ni več predstavljalo zadostnega izziva in v profesionalnem smislu nisem veliko napredovala. Hkrati sem imela ideje za svoje projekte, na primer SnowBoardGames in Kickstarter, ki so takrat potrebovali ves moj fokus in čas. Na dolgi rok sem si želela delati več fizike na višji ravni in mislim, da sem nekje v sebi že takrat vedela, da se želim vpisati na doktorski študij. Odločitev je bila sicer težka, sploh ker je bilo v njej veliko negotovosti, ampak hkrati precej logična in naravna.

Kako pa se vam je kot magistrici fizike in inženirki uspelo spopasti s podjetniškimi preprekami?

Brez dvoma mi je zelo pomagalo, da sem imela stik s prej omenjenimi mentorji, ki so mi pomagali z nasveti in so mi zagotovo prihranili marsikatero napako. Poleg tega pa je bil verjetno ključen moj 'fizikalni način razmišljanja', ki mi omogoča, da na sisteme in probleme gledam zelo analitično, da iščem vzročno-posledične povezave in da znam dobro oceniti, kateri elementi so pomembni za celoten sistem. Moje ozadje mi omogoča, da tudi na novih področjih postavljam dobra vprašanja, s čimer dobim dober uvid in znanje o področju. Mislim, da je na ne-tehničnih področjih veliko priložnosti za fizike in naravoslovce na splošno, ki se jih morda niti ne zavedamo, oziroma smo naravoslovci preveč navezani na svoja področja, da bi nas kaj drugega sploh zanimalo. Kar je po svoje škoda, ker se s tem izgublja ogromno potenciala.

Aleksandra Saša Prelesnik

Bi lahko izpostavili najboljšo lekcijo, ki vam jo je podarilo podjetništvo?

Morda mi je bil najbolj blizu nov koncept, da je uspeh v podjetništvu povezan s tem, koliko vrednosti lahko ustvariš za druge deležnike oziroma za svoje stranke. Da ni pomembno, kako kul tehnični projekt imaš, če ta nikogar ne zanima. Veliko sem se naučila tudi o komunikaciji. Na Kickstarterju je zelo pomembno, da dobro komuniciraš s podporniki projekta, in priznam, da mi je bilo kot nekomu, ki je precej introvertiran, to včasih težko. Zdi se mi, da sem tu naredila velik korak naprej.

Zdi se, da vas motivira neskončna radovednost. Imate v mislih še kakšno področje, na katerem bi si želeli razširiti obzorja?

Trenutno si želim predvsem nadgrajevati svoje znanje na področjih, na katerih že delujem, torej v fiziki, kjer sem se vpisala na doktorski študij, in podjetništvu ter razvoju namiznih iger, kjer delujemo s SnowBoardGames. Prav tako se želim več posvetiti plezanju in alpinizmu, mojim hobijem, ki so bili zadnje leto nekoliko odrinjeni. Verjamem, da me na vseh teh področjih čaka ogromno novega znanja.

Aleksandra Saša Prelesnik

Kaj je bilo tisto, kar vas je zares premaknilo na pot do današnjega uspeha?

Mislim, da sta ključni dve stvari. Prva je neskončna radovednost, ki ste jo omenili, ki me žene, da se neprestano učim in s tem rastem, profesionalno ter osebnostno. V angleščini za to obstaja izraz 'growth mindset'. Druga pa je, da se zavedam, da je neuspeh neizogiben del poti do uspeha in da se neuspeha v principu ne bojim. In to je izjemno osvobajajoč občutek.

Podpornika projekta sta Barcaffè in Zavarovalnica Triglav, več o projektu pa si lahko preberite TUKAJ.

Uredništvo