N. D. | 18. 11. 2022, 11:03

Oblikovalec David Hojnik: "Ko v moj atelje stopijo Ljubljančani, povedo, da tega ne doživijo v prestolnici"

Aleksandra Saša Prelesnik

Metropolitan Slovenija je letos prvič v sodelovanju s partnerji in strokovno komisijo izbral 33 uspešnih mladih ljudi s petih različnih področij, ki ustvarjajo svet, v katerem bomo živeli jutri. S ponosom vam predstavljamo izjemnega posameznika, ki na področju kulture ustvarja nove trende, ruši rekorde in presega pričakovanja.  

Generacija 2022 projekta Metropolitanovih 33 pod 33 je razdeljena na pet kategorij: šport, znanost, kultura, poslovni svet in zagonska podjetja. Celotni nabor je na voljo na posebni strani Metropolitanovih 33 pod 33.

Spoznajte Davida Hojnika, modnega oblikovalca:

David Hojnik je že v otroštvu rad risal, skiciral in ustvarjal, zato pravi, da je ljubezen do estetike vedno nosil v sebi. Ob študiju medijskih komunikacij je najprej modne dodatke, obleke in majice kreiral za zabavo, čez čas pa je ta ustvarjalni zagon prerasel v uspešno modno zgodbo z ustanovitvijo lastne blagovne znamke DH FASHION. Po skoraj desetletju trdega dela, predanosti viziji in vztrajnosti je svojo ustvarjalno zgodbo okronal z odprtjem prvega tovrstnega modnega ateljeja in trgovine v središču Maribora - ATELIER DH fashion. Doslej je med drugim sodeloval tudi s številnimi znanimi slovenskimi imeni in podjetji; med drugim je oblikoval kreacije za Evrovizijo, Emo, Slovensko popevko in številne druge projekte.

Kdo je v vas prebudil pogum, da se podate na karierno pot modnega oblikovalca?  

Mislim, da je bil prav moj pogum tisti, ki me je pognal v svet mode, čeprav priznam, da sprva niti približno nisem upal sanjati, da bom danes dejansko lahko delal točno to. Že v zgodnjem otroštvu sem namreč risal skice in šival obleke v družbi svoje babice šivilje, ob vpisu v srednjo šolo pa sem raje izbral kreativno zavetje II. gimnazije v Mariboru in nato 'varnejšo' izbiro študija medijske produkcije, saj iskreno nisem videl perspektive v modni karieri v Sloveniji. Ob vsem tem pa je želja po modi še vedno gorela in tako sem iz hobi ustvarjanja postopoma začel ustvarjati svojo blagovno znamko. Ta je okrepila moj pogum, da se podam na samostojno pot modnega oblikovalca.  

Aleksandra Saša Prelesnik

Oblikujete neverjetne obleke, vse od teh, ki smo jih lahko videli tudi na Maji Keuc in Nuši Derendi, do tistih, za katere mnogi ne vedo - bi lahko izbrali svojo najljubšo?  

Težko bi izbral svojo najljubšo, saj vsaka posebej zaznamuje določeno obdobje ali projekt. Seveda so kreacije, ki so prav zaradi medijske izpostavljenosti tistih, ki jih nosijo, bolj vidne, opažene in hitreje odmevajo, še več pa je kreacij, ki ostanejo manj opažene v intimi strank, ki jih izberejo in so prav tako posebne. Zagotovo pa bo vedno ostala v spominu moja čisto prva obleka, ki jo je nosila Maja Keuc – lahko rečem, da je zaznamovala oziroma nekako začela mojo karierno pot. No, pogosto pa šaljivo rečem, da je moja nova najljubša kreacija tista, ki jo bom ustvaril naslednjo.  

Bi morda lahko opisali, kakšne občutke v vas vzbuja novo izdelana obleka? Pri tem gre verjetno za določeno mero zadoščenja?  

Celoten proces ustvarjanja nove kreacije je doživetje in vsaka faza v procesu izdelave je izjemno zanimiva in neponovljiva, ko gre za unikatne kose. Po navadi me že ideja sama tako navduši, da bi jo najraje kar preslikal na model, če bi se dalo tako hitro. Ampak zadoščenje ja gotovo največje, ko se posvečam zadnjim detajlom pri izdelavi obleke in ta dobiva končno podobo. Če pa je ta kreacija namenjena določeni osebi, so pa magičen moment zagotovo iskrice v njenih očeh, ko je kreacija oblečena. Klišejsko, a resnično. (smeh, op. a.)  

Aleksandra Saša Prelesnik

Kaj je bil največji zalogaj pri iskanju vašega tako imenovanega prostora pod soncem na slovenskem modnem parketu?   

Lahko bi rekel, da sta bila dva večja izziva, s katerima sem se moral spopasti, da sem lahko našel svoj prostor pod soncem, kjer mi je udobno. Prvi je zagotovo ta, da sem se na to pot podal kot samouk, brez formalne izobrazbe za modnega oblikovalca, ki bi mi olajšala in morda približala svet modnega oblikovanja od znotraj. Drug zalogaj pa je Maribor. Živeti in ustvarjati v mestu, ki modi ni preveč naklonjeno, je bil svojevrsten izziv, ki se je prelevil v motivacijo, da delam in se dokazujem ter postavim Maribor na modni zemljevid. Sem pa kmalu ugotovil, da mi lahko vse možne prepreke na poti predstavljajo le izzive, ki jih lahko premagaš in stopiš naprej še močnejši. Zdaj čutim pravo zadoščenje in ponos, ko v moj Atelier stopi Ljubljančan in se navduši, da kaj takšnega ne vidi in doživi niti v prestolnici.  

Katere barve in vzorce najraje izberete, ko ustvarjate za dušo?  

To so zagotovo posebni, dramatični materiali. Od čipk, bleščic, perl in kristalov do perja. Ekstravagantni materiali, ki jih rad vključujem tudi v dnevno, nosljivo modo in ki so na nek način postali moj zaščitni znak. Osebno bi najpogosteje izbral črno ali belo, ampak se zmeraj pogosteje navdušim tudi nad barvami, ki lahko imajo prav poseben čar.  

Kaj je bilo tisto, kar vas je zares premaknilo na pot do današnjega uspeha?  

Ljubezen do vsega lepega, ki pa ne bi zadostovala, če s svojo trmo, predanostjo in trdim delom ne bi poskušal znova in znova. Ter biti vsak dan boljši in biti iskren do sebe, svojega dela. Verjamem, da lahko uspeš le, če si najboljša različica sebe v danem trenutku ... sploh če se odločiš, posegati po (na videz) nemogočem. 

Podpornika projekta sta Barcaffè in Zavarovalnica Triglav, več o projektu pa si lahko preberite TUKAJ.

Uredništvo