N. D. | 28. 10. 2022, 14:24

Slovenka, ki je prejela laskavo nagrado britanske kraljice

Aleksandra Saša Prelesnik

Metropolitan Slovenija je letos prvič v sodelovanju s partnerji in strokovno komisijo izbral 33 uspešnih mladih ljudi s petih različnih področij, ki ustvarjajo svet, v katerem bomo živeli jutri. S ponosom vam predstavljamo izjemno posameznico, ki na področju kulture ustvarja nove trende, ruši rekorde in presega pričakovanja.

Generacija 2022 projekta Metropolitanovih 33 pod 33 je razdeljena na pet kategorij: šport, znanost, kultura, poslovni svet in zagonska podjetja. Celotni nabor je na voljo na posebni strani Metropolitanovih 33 pod 33.

Spoznajte Niko Gorič, koncertno in operno pevko, ki je postala prejemnica nagrade britanske kraljice Queen's commendation for exellence:

Nika Gorič je študij petja obiskovala na Univerzi za glasbo in gledališko umetnost v Gradcu ter na Kraljevi akademiji za glasbo v Londonu. Tam je tudi magistrirala in končala umetniški doktorat. Med drugim je prejela najprestižnejše priznanje – kraljičino nagrado (Queen’s commendation for excellence) kot študentka leta, leta 2019 pa postala prejemnica laskavega naziva Associate of Royal Academy of Music. 

Doslej ste nastopali v mnogih elitnih dvoranah in osvajali srca svetovnega občinstva – od Sydneyja do Krakova, Japonske in Kitajske. Na katero koncertno izkušnjo ste najbolj ponosni in s katerim občinstvom ste začutili največjo medsebojno kemijo?

Tukaj skoraj moram izpostaviti nastop v Berlinski filharmoniji. Občutkov ne znam pojasniti – marsikdo bi si mislil, da bo tako pomembna dvorana vzbudila neko strahospoštovanje, jaz pa sem se počutila precej domače. Glede povezave z občinstvom mi v mislih šviga kar nekaj nepozabnih izkušenj. Najbolj sveža je nastop pred malčki na Festivalu Maribor. Za nekatere je bila to prva koncertna izkušnja. Otročki so res najbolj iskreno občinstvo in napolnili so mi srce.

Aleksandra Saša Prelesnik

Kaj je pri vas poleg talenta in trdega dela odigralo glavno vlogo pri doseganju zastavljenih ciljev?

Najbrž je bil odločilen tudi pogum in seveda volja. Sicer pa si brez podpore mojih te borbe ne bi znala predstavljati. 

Ne nazadnje vam je uspelo dobiti štipendijo na znameniti Kraljevi akademiji v Londonu. Kako pomembno vlogo je pri vaši operni poti odigral študij v tujini?

Saj ne, da bi imela kaj proti študiju doma – težko sodiš nekaj, česar ne poznaš, ampak menim, da so predvsem povezovanja in možnosti vključevanja v projekte v tujini pač veliko bolj obsežnejša. Lepo je, ko vidim prijatelje – uspešne glasbenike gostovati na najpomembnejših evropskih oziroma svetovnih odrih. 

Aleksandra Saša Prelesnik

Kako težko je bilo v resnici priti na Kraljevo akademijo v Londonu, glede na to, da ste se, kot ste sami nekoč dejali, na avdicijo odpravili iz Maribora in ne iz "svetovljanskega Dunaja ali Pariza"?

Morda je tudi to pripomoglo k temu, da sem bila izbrana. Najbrž se jim je Slovenija zdela eksotična, sicer pa je že Luka Šulić za nas Slovence naredil najboljšo reklamo. Števila udeležencev avdicije ne poznam, vem samo, da vsako leto sprejemni izpiti potekajo več dni. Če nas je že v Gradcu bilo 180, si lahko predstavljate, da so tu številke toliko večje. 

Med obiskovanjem akademije ste se izpopolnjevali tudi v poslovnih vedah. Kdo poleg vas še skrbi za vašo kariero, avdicije na tujih odrih? Ne nazadnje ste svobodna umetnica. 

Seveda je zelo pomemben agent. Brez agencije v tujini skoraj težko dobiš kakšno avdicijo. Trenutno sem v stiku z dvema agencijama – pomeni ne ekskluzivno. Večinoma pa me posamezni festivali vabijo k sodelovanju na podlagi prejšnjih sodelovanj oziroma stopijo v stik po tem, ko so me kje videli nastopati ali po priporočilu. 

Aleksandra Saša Prelesnik

Kdo vas navdihuje?

Navdihujejo me osebe, ki mislijo s svojo glavo, ki imajo hrbtenico in stojijo za svojimi prepričanji. Osebe, ki ne govorijo tega, kar bi drugi radi slišali, ampak to, kar bo prispevalo k razmisleku in razvoju na boljše. Sicer bi pa lažje odgovorila na vprašanje 'kaj' me navdihuje. (smeh, op. p.)

Kaj je bilo tisto, kar vas je zares premaknilo na pot do današnjega uspeha?

Mislim, da gre za skupek dejavnikov – treningi in disciplina baleta, obvladovanje giba, obiski in udejstvovanja v gledališču, ure klavirja, flavte, solfeggia, radovednost, želja po novem znanju, pogum, ideja, da nikoli nisi na vrhu – da je vedno lahko bolje, sestrina pomoč in podpora, usmerjanje staršev in razumevanje prijateljev. Tega je ogromno. Hvaležna sem za svojo dosedanjo pot in se veselim vsega novega.

Podpornika projekta sta Barcaffè in Zavarovalnica Triglav, več o projektu pa si lahko preberite TUKAJ.

Uredništvo