Janša: Ponavlja se spomladanski scenarij, vlada od sobote ustavlja večino dejavnosti v državi

Najstrožji ukrepi zaenkrat v veljavi en teden

22. 10. 2020, 19:09 | Aktualno

              Janša: Ponavlja se spomladanski scenarij, vlada od sobote ustavlja večino dejavnosti v državi (foto: Vlada RS) Vlada RS

Vlada s soboto za teden dni ugaša večino dejavnosti v državi v želji, da bi ustavili širjenje novega koronavirusa med prebivalstvom, je napovedal premier Janez Janša. 

Zaprti bodo gostinski obrati, hoteli in trgovski centri z nekaterimi izjemami, vrtci, dijaški in študentski domovi. Preverjajo tudi možnost množičnega testiranja na novi koronavirus. Nove ukrepe so na novinarski konferenci predstavili premier Janez Janša, predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec ter vladni govorec Jelko Kacin.

Novi ukrepi:
 • S soboto stopajo v veljavo zaprtje gostinskih obratov, ob tem da bo še naprej dovoljena dostava in osebni prevzem.
 • Vrata bodo zaprli hoteli - z izjemo za poslovne delegacije, diplomate in profesionalne športnike.
 • Zaprti bodo tudi trgovski centri, izjema bodo živilske trgovine, trgovine z gradbenim in tehničnim materialom ter trgovine za male živali.
 • Ker se je povečalo število okužb med vzgojiteljicami, bodo zaprti tudi vrtci. Ob tem je Janša pozval vzgojiteljice, naj nosijo maske. Županom pa je premier namenil prošnjo, naj glede na situacijo v svojih krajih organizirajo varstvo v vrtcih za tiste starše, ki hodijo v službo.
 • Prihodnji teden bodo zaprti tudi dijaški in študentski domovi, razen za tiste dijake oz. študente, ki nimajo drugih možnosti bivanja.
 • Javni potniški promet bo deloval s tretjino kapacitet.
 • Odloki, ki bodo začeli veljati v soboto, bodo sprejeti za teden dni, nato presoja, kako naprej.

Janša je nagovoril tudi gospodarstvenike in jih pozval, naj dejavnosti organizirajo tako, da delo poteka od doma, kjer je le možno. Kjer to ni možno, pa naj dosledno upoštevajo vse preventivne ukrepe za preprečevanje širjenja virusa.

Kot je odločitev vlade pojasnil Janša, številke o okuženih rasejo in bodo še nekaj časa. Zato je v tem trenutku bistveno prezgodaj za oceno, ali so že sprejeti ukrepi, kot je obvezno nošenje mask in omejitev gibanja ponoči, v zadostni meri prispevali k omejitvi širjenja okužbe med prebivalstvom.

Po premierjevih besedah preverjajo tudi možnosti množičnega testiranja na okužbo, sprva rizičnih skupin, v prihodnjih tednih pa celotnega prebivalstva.

Naslednji teden, ko imajo sicer šolarji jesenske počitnice, bo po Janševih besedah "teden boja za zaustavitev širjenja virusa med nami. Ta teden bo izjemnega pomena, da širjenje epidemije zajezimo," je poudaril.

Vlada bo po njegovi napovedi čez en teden preverila, ali sprejeti ukrepi učinkujejo in se epidemiološka slika v Sloveniji izboljšuje, ter odločila, ali bodo ukrepe podaljšali, preklicali ali omilili.

V sredo spet okužbe v več kot 180 občinah

Okužbo z novim koronavirusom so v sredo potrdili v več kot 180 občinah po državi, največ v Ljubljani (255). Edina občina brez potrjenega primera okužbe v državi ostaja Sv. Jurij v Slovenskih goricah. Najvišji delež aktivnih okužb imajo v občinah Odranci (2,676%), Sodražica (1,734%) in Kuzma (1,588%).

Tudi Obalno-kraška regija rdeča

Tudi Obalno-kraška regija je v sredo presegla mejo 140 aktivnih primerov okužb z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev. S tem so izpolnjeni pogoji za njeno uvrstitev med rdeče regije, za katere veljajo strožji ukrepi pri zbiranju in gibanju. Uradno objavo v uradnem listu je pričakovati še danes, s čimer bi ukrepi začeli veljati že v petek.

Zdravniške organizacije na vlado naslovile predlog nujnih ukrepov za zajezitev epidemije covida-19

Koordinacija zdravniških organizacij vlado poziva k takojšnji realizaciji ukrepov za zajezitev epidemije. Med drugim predlagajo vključevanje vseh razpoložljivih zdravnikov, tudi zasebnikov in specializantov. Prav tako bi začasno suspendirali akt o kompetencah v zdravstveni in babiški negi, do česar pa so zelo kritičnih v vrstah zdravstvene nege.

Epidemija dokončno odnesla tudi največje martinovanje v Sloveniji

Zavod za turizem Maribor je danes zaradi razglasitve epidemije in pričakovanega nadaljnjega zaostrovanja ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa dokončno odpovedal organizacijo tradicionalnega martinovanja na prostem, ki velja za največji tovrstni dogodek v Sloveniji.

Okužba z novim koronavirusom tudi v Valdoltri

Kljub izvajanju vseh priporočenih epidemioloških ukrepov je danes prišlo do vdora novega koronavirusa tudi na bolniškem oddelku Ortopedske bolnišnice Valdoltra. Pozitiven test so potrdili pri bolniku, pri katerem ob sprejemu ni bilo vidnih znakov okužbe, so sporočili iz bolnišnice.

Na Notranjskem in na Krasu žarišča okužb v Ilirski Bistrici, Komnu in Ložu

Na območju Notranjske in Krasa imajo močna žarišča okužb z novim koronavirusom v Ilirski Bistrici, Komnu in v Ložu. Poleg tega je virus vdrl tudi v nekatere javne ustanove v postojnski občini, so na svojem Facebook profilu objavili v regijskem štabu civilne zaščite za Notranjsko.

LPP s ponedeljkom uvaja počitniški vozni red in ukinja nočne linije

Avtobusi Ljubljanskega potniškega prometa (LPP) bodo od ponedeljka vozili po počitniškem voznem redu, nočnih linij pa do nadaljnjega ne bo. Kot so pojasnili v podjetju, se je namreč zaradi ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa, med drugim nočne omejitve gibanja, število potovanj bistveno zmanjšalo.

Stroka opozarja na porast tesnobnih in depresivnih motenj pri otrocih in mladostnikih

V Svetovalnem centru za otroke, mladostnike in starše Maribor so zaskrbljeni zaradi naraščanja čustvenih stisk, ki jih opažajo med otroki in mladostniki po prvem valu epidemije novega koronavirusa. Opozarjajo, da stiske ob negotovih razmerah še naraščajo in da bi morali duševnemu zdravju otrok in mladostnikov nameniti več pozornosti.