Znano je, katera je razvojno najbolj prodorna slovenska občina

Nagrada Zlati kamen 2021

12. 2. 2021, 14:28 | Aktualno

              Znano je, katera je razvojno najbolj prodorna slovenska občina (foto: Shutterstock) Shutterstock

Ob zaključku jubilejne desete konference Zlati kamen so danes podelili nagrado Zlati kamen 2021 Mestni občini Nova Gorica kot razvojno najbolj prodorni občini. Nagrado je iz rok predsednika republike Boruta Pahorja prevzel novogoriški župan Klemen Miklavič, ki je tako kot Pahor izpostavil priložnosti čezmejnega povezovanja in evropske integracije.

Ko gre za kulturo sodelovanja, novogoriška občina močno izstopa. To velja tudi navznoter, v mejah občine in regije. Kraj odlikuje dinamičen razvoj. Vrsta projektov, v katere je vključeno mesto, je v zadnjem času prejela vidna priznanja, so v obrazložitvi nagrade navedli organizatorji prireditve. Pri tem so navedli uspešno kandidaturo za Evropsko prestolnico kulture 2025 in druge čezmejne projekte, ki so jih izpeljali skupaj s sosednjo Gorico v Italiji.

Župan Klemen Miklavič je ob razglasitvi izrazil željo, da bi bila nagrada navdih vsem, s katerimi sodelujejo, pa tudi tistim, s katerimi bodo sodelovali v prihodnje.

"Ta nagrada ... ni samo naša želja in potreba, temveč naša odgovornost," je še ocenil Miklavič, in sicer odgovornost vseh akterjev na območju čezmejne regije, da izkoristijo priložnosti, ki jim jih ponuja evropska integracija.

Rezultati dela v Novi Gorici so po besedah župana dokaz, kaj lahko Evropa prinese, obenem pa nakazujejo novo poglavje evropske integracije, kjer se Evropska unija "dogaja" tudi na ravni vsakodnevnega življenja državljank in državljanov.

Predsednik Pahor pa je spomnil, da sta Nova Gorica in Gorica zrasli kot ločeni urbani središči, vendar sta po vstopu Slovenije v EU in schengensko območje dobili neponovljivo priložnost, da se povežeta v eno mesto. Gre za primerjalno prednost, ki je nima nobeno drugo mesto v Sloveniji, tovrstnega primera pa ni niti nikjer na nekdanji meji Vzhoda in Zahoda od Baltika pa vse do Jadrana.

Pahor je še ocenil, da nadaljnjega razvoja in povezovanja ne bo mogoče izpeljati brez podpore regionalnih in državnih oblasti, pri čemer pa ima Nova Gorica vsekakor njegovo podporo. Prav tako je slovenski predsednik izrazil upanje, da bo mesti še v letošnjem letu lahko obiskal skupaj s svojim italijanskim kolegom Sergiom Mattarello.

Poleg Nove Gorice, ki je postala tudi regijska zmagovalka za zahodno Slovenijo, so regijske nagrade prejele še občine Grosuplje, Luče in Benedik, Občina Žiri pa je prejela nagrado Občina zdravje.

Letošnja konferenca Zlati kamen je bila namenjena pripravam na novo evropsko finančno perspektivo, zaradi epidemioloških razmer pa je ves teden potekala v spletni obliki. Rdeča nit letošnjega izbora je bila zmožnost občin za sodelovanje.

Zlati kamen je v slovenski javnosti najbolj odmevno strokovno srečanje na področju lokalne samouprave, na katerem izkušnje ter poglede o razvojnih možnostih izmenjajo najvišji predstavniki lokalnih skupnosti, gospodarstva in vlade.