R. K. | 3. 2. 2023, 12:25

Rekord: Mate Rimac je razkril, koliko je kupec na dražbi v Parizu odštel za prestižni Bugattijev avtomobil

Profimedia/fotomontaža

Hrvaški inovator in podjetnik Mate Rimac je spregovoril tudi o ovirah, s katerimi se je moral spopasti na začetku svoje poslovne poti.

Ustanovitelj podjetja Rimac Automobili in njegov večinski lastnik Mate Rimac je v nedavnem intervjuju iskreno spregovoril o ustanavljanju podjetja na Hrvaškem. Dejal je, da je bila to njegova velika napaka in razkril, da bi mu bilo precej lažje, če bi podjetje ustanovil kjer drugje. To je povedal le dan po tem, ko je podjetje Bugatti, ki je v njegovi delni lasti, v njem pa je tudi generalni direktor, prodalo najdražji avtomobil, ki je bil kadarkoli prodan na dražbi.

Udeležil se je tudi priljubljene konference o tehnoloških trendih in IT tehnologiji Bug Future Show. Na njej so predstavili deset tehnoloških trendov, ki jim velja slediti v naslednjih desetih mesecih. Med njimi so tako kriptovalute kot tudi avtonomna vozila. Zvrstile so se številne razprave, konference pa so se udeležili številni hrvaški in tuji gostje.

Profimedia

Niso imeli niti za najemnino

Hrvaški inovator je med drugim spregovoril o svoji trmi, ko je ustanavljal podjetje, saj je posel želel ohraniti v svoji domovini. To pa je po njegovih besedah vodilo v mnogo zahtevnih situacij, zaradi katerih se je zdelo, da mu ne bo uspelo.

"Nekateri prvi zaposleni vedo, koliko težkih situacij je bilo, da nismo mogli plačati niti najemnine." Kot je dejal, so jim investitorji govorili, da bodo vložili v podjetje, če ga preselijo. "Vendar nisem hotel zapustiti Hrvaške."

Ob tem je ponosno povedal, da zaenkrat zaposlujejo 2.000 ljudi in da to počnejo na Hrvaškem. Hkrati pa je izrazil prepričanje, da je bila to tudi njegova velika napaka. "Bilo bi veliko lažje, če bi to naredili kje drugje," je razkril, ob tem pa izrazil veselje, da jim je to vendarle uspelo na Hrvaškem.

Profimedia

Dodal je, da želijo pokazati, da so hrvaško podjetje in da v tej deželi razvijajo vrhunske tehnologije ter dejal, da danes k njim prihajajo delat talenti in strokovnjaki z vsega sveta. Če bi se lahko vrnil v preteklost, bi se verjetno odločil drugače, je o ustanavljanju podjetja na Hrvaškem še povedal Rimac.

Najdražji avtomobil v zgodovini

Rimac se je tik pred konferenco vrnil iz Pariza, kjer je kot generalni direktor znamke Bugatti, ki je tudi v njegovi večinski lasti, sodeloval na dražbi, kjer so redek Bugattijev avtomobil prodali za rekorden znesek.

Kupec je za unikatno izvedbo zadnjega izdelanega Bugattijevega Chirona, ki so ga poimenovali Profilee, odštel kar 9.7 milijonov evrov, kar bo skupaj z davkom zneslo približno 12 milijonov evrov. Rekordni znesek je na svojem Facebooku objavil kar Rimac.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.