27. 5. 2022, 18:43

Razkrili "najslabše" voznike v Evropi - smo to Slovenci?

Freepik

79 odstotkov Evropejcev ima negativno mnenje o ostalih voznikih, medtem ko jih kar 97 odstotkov meni, da so sami odlični vozniki.

Raziskava, ki jo je med Evropejci izvedel upravljavec francoskih cest Vinci Autoroutes, je voznike spraševala po njihovih voznih navadah in o vožnji ostalih voznikov doma in v drugih državah.

Raziskava potrdila več stereotipov

Le 16 odstotkov italijanskih voznikov je svoje sodržavljane označilo kot vljudne in 14 odstotkov Francozov bi reklo, da so francoski vozniki zelo pod stresom. Britanci se zdijo najbolj skromni, saj menijo, da je le 68 odstotkov njihovih voznikov dovolj pozornih, ter manj kot polovica mirnih in vljudnih.

Kritiziranje drugih nam je blizu

Ko pride do presojanja drugih narodov, so stvari precej drugačne. Nemci, znani po svojih hitrih avtocestah, so se odločili, da jih je le 30 odstotkov agresivnih in še manj neodgovornih.

Najmanj obsojajoči so bili Španci in Britanci, saj je le 70 odstotkov reklo nekaj negativnega o ostalih Evropejcih. Čeprav se sliši veliko, je delež zelo majhen v primerjavi z Grki, katerih je kar 91 odstotkov zelo kritičnih do drugih narodov. 

Temperamentni Grki

Čeprav so najbolj kritični do ostalih, so obenem sami sebe postavili na vrh najmanj "civiliziranih" v svojih avtomobilih, saj jih kar polovica preklinja, trobi, prehiteva po napačni strani ter skače iz avtomobila, da bi se "pomenili" z drugim voznikom. Največ Grkov se bo tudi "zalepilo" na avto pred njimi.

Če sovražite, ko se vam kdo "prilepi na rit" raje ne načrtujte izleta v Grčijo, pač pa razmislite o Slovaški, ki je v tej kategoriji pristala na dnu.

Grki so na vrhu še dveh lestvic. Največ jih je med tistimi, ki med vožnjo uporabljajo telefon, 77 odstotkov jih telefonira, 83 pa brska po svojih pametnih telefonih. Najnižje se je uvrstila Španija, sicer še vedno zaskrbljujoč delež, kjer jih telefon uporablja "le" 62 odstotkov. Tretjina voznikov iz Grčije je priznala nevarno vožnjo, torej da prevozi rdečo luč, vozi prehitro, ne upočasni ob delu na cesti in ne drži varnostne razdalje med vozili.

Čeprav so grški vozniki sami "najslabši" v Evropi, jih je le 20 odstotkov povedalo nekaj pozitivnega o voznikih drugih držav.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.