J. Z. | 29. 8. 2022, 17:38

Ste opazili nove prometne znake v Ljubljani? Preberite, kakšna pravila določajo

Niko Kolarev/Mestna občina Ljubljana

V prestolnici se nam obeta velika sprememba v prometu, ki bo vplivala na vse voznike. Zato je pomembno, da veste, kako ravnati v takšnih primerih. 

Na pet izbranih lokacij po Ljubljani so namestili t. i. zelene puščice – prometne znake, ki označujejo dovoljeno vožnjo desno ob rdeči luči na semaforju ob pogoju, da je smer prosta.

Skladno z zakonom o pravilih cestnega prometa od julija lani velja, da rdeča luč in prometni znak za vožnjo desno ob rdeči luči na semaforju pomeni, da je dovoljena vožnja desno ob rdeči luči na semaforju, če je smer prosta. Prvi takšen znak so lani poleti postavili prav v Ljubljani

"Preverili smo prometno-varnostne parametre, na podlagi katerih smo ugotavljali, ali bi bila kje možna, smiselna in upravičena namestitev dodatnega prometnega znaka z zeleno puščico v desno," so zapisali na Mestni občini Ljubljana

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mestna občina Ljubljana (@mestnaobcinaljubljana)

 Dodatna previdnost ne bo odveč

Vozniki bodo s tem dobili možnost, da se po lastni presoji odločijo, da kljub rdeči luči zapeljejo v desno.

Ker gre za novo ureditev, voznike motornih vozil opozarjajo, naj bodo v teh križiščih še posebej pozorni na druge udeležence v prometu in se dodobra prepričajo, ali je smer ob zavijanju desno pri rdeči luči na semaforju res prosta.

Na mestni občini še poudarjajo, da je to dovoljeno le v križiščih na semaforjih, na katere je nameščen predmetni znak. Praviloma je to v preglednih križiščih, kjer okoliščine to dopuščajo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.