R. K. | 10. 2. 2023, 07:00

Ali veste, kaj pomeni majhna puščica ob kazalcu za gorivo? Lahko vam precej olajša življenje

Profimedia/Facebook/Petrol Slovenija/fotomontaža

Znak v obliki majhnega trikotnika, ki je obrnjen v desno ali v levo, je lahko zelo koristen predvsem, če vozila ne poznamo najbolje.

Mnogi vozniki ne vedo, kaj pomeni majhna puščica, ki jo skoraj v vsakem avtomobilu najdemo ob kazalcu, ki označuje, koliko goriva še imamo v vozilu. Gre za majhen neoznačen trikotnik, ki se običajno nahaja tik ob ikoni bencinske črpalke in lahko kaže v desno ali v levo.

Puščica je zelo uporabna predvsem, kadar sedimo za volanom izposojenega vozila in moramo dotočiti gorivo. Kaže namreč smer, kjer se nahajajo vratca rezervoarja za gorivo.

Prvi so jo imeli Fordovi avtomobili

S pomočjo te funkcije lahko torej najpreprosteje ugotovimo, kako moramo parkirati vozilo, da bomo najlažje natočili gorivo. Med proizvajalci avtomobilov namreč še vedno ni splošnega soglasja o tem, na kateri strani avtomobila bi se vratca morala nahajati.

Indikator so prvi uvedli v Fordovih avtomobilih escort in mercury tracer leta 1989, sčasoma pa so ga kopirali tudi vsi preostali proizvajalci avtomobilov, čeprav ne obstajajo nobeni predpisi, ki bi to zahtevali.

Profimedia

Nekaj podobnega tudi pri desetletje starejšem mercedesu

Sama ideja bi lahko bila še dobro desetletje starejša. Lučko za nizko raven goriva v obliki trikotnika, ki je kazal v smer, kjer se nahajajo vratca, so namreč imele vgrajene že limuzine proizvajalca Mercedes-Benz W123 iz leta 1976, vendar pri Mercedes-Benzu razlogov za tako oblikovano lučko niso mogli potrditi, piše Foxnews.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.