15. 11. 2022, 07:16 | Vir: STA

Preverite, kakšna kazen vas lahko doleti, če avtomobil ne bo primerno očiščen

Žiga Živulović jr./Bobo

Od 15. novembra do 15. marca je v Sloveniji obvezna zimska oprema na vseh motornih vozilih, torej zimske pnevmatike ali letne pnevmatike s snežnimi verigami. V veljavi pa so še nekatera druga pomembna pravila.

Profil pnevmatik mora biti globok vsaj tri milimetre, v nasprotnem jih zakonodaja pojmuje kot letne. Če vozniki med vožnjo uporabljajo letne pnevmatike z zimskimi verigami, njihov profil prav tako ne sme biti manjši od treh milimetrov, so opozorili na agenciji za varnost prometa. Voznikom predlagajo, da globino profila preverijo s kovancem za en evro, saj je njegov zlati rob širok tri milimetre.
  
Inštruktor varne vožnje pri Avto-moto zvezi Slovenije (AMZS) Tomaž Farčnik poudarja, da zimske pnevmatike niso obvezne le zaradi snežnih razmer, ampak tudi zaradi nizkih temperatur.

Žiga Živulović jr./Bobo

Ustrezne pnevmatike so ključnega pomena za varno vožnjo, saj so edini stični del vozila z voziščem. Ob nižjih temperaturah pa samo zimske pnevmatike na vseh kolesih omogočajo uspešno speljevanje in pospeševanje, učinkovito zaviranje, nespremenjeno smer zaviranja in varno vožnjo skozi ovinke.

Če se vozniki odločijo letne pnevmatike s priloženimi zimskimi verigami, se morajo zavedati, da z nameščenimi verigami ne smejo voziti hitreje od 50 kilometrov na uro.

Višji samostojni policijski inšpektor Matjaž Leskovar je napovedal, da bodo policisti s 16. novembrom intenzivno preverjali, ali imajo vozila v cestnem prometu predpisano zimsko opremo. V primeru, da je voznik nima, je predpisana globa 40 evrov, vendar lahko policisti ugotovijo tudi dodatne kršitve.

Če voznik ne očisti motornega ali priklopnega vozila skladno z zakonskimi določbami, je predpisana globa v višini 200 evrov; če voznik ne upošteva signalizacije, ki v zimskih razmerah prepoveduje promet, je predvidena globa 300 evrov; če pa brez popolne zimske opreme obstane na cesti in ovira promet, pa zakon predpisuje globo v višini 500 evrov in pet kazenskih točk, je naštel Leskovar.

Lani so policisti zabeležili približno tisoč takšnih kršitev, vendar ob tem opažajo, da se vozniki v splošnem zavedajo, da je zimsko opremo treba imeti, je dodal.
 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.