J. B. | 14. 11. 2022, 07:00

Časa ni več veliko, gneče so vse večje: poglejte, kako si lahko zagotovite najcenejšo menjavo pnevmatik

Profimedia/fotomontaža

Od torka dalje bodo morali biti vsi jekleni konjički v Sloveniji opremljeni z zimsko opremo. Kršiteljem se obetajo ostre kazni.

Čeprav smo že sredi predzadnjega meseca v letu, zima v Sloveniji še vedno ni pokazala svojega pravega obraza. Vreme je bolj jesensko kot zimsko, a to ne pomeni, da se bo, vsaj kar zadeva menjavo avtomobilskih pnevmatik, karkoli spremenilo.

Tudi po 12 ur in več

Zakon je zakon in ta pravi, da morajo biti vsi jekleni konjički po 15. novembru opremljeni z zimsko opremo. Če torej še niste "preobuli" svojega avtomobila, vam časa zmanjkuje. In če ste se odločili počakati vse do konca, potem se zna zgoditi, da boste čakali tudi v vrstah pred vulkanizerskimi delavnicami. Te so v zadnjih dneh polno zasedene, obseg dela pa se bo še povečal na začetku novega tedna.

Profimedia

V številnih vulkanizerskih delavnicah bodo v tem tednu delali tudi po 12 ur in več. Tudi zato, ker so prav ugodne vremenske razmere marsikoga prepričale o tem, da se z menjavo pnevmatik ne mudi. A časa bo zdaj zdaj zmanjkalo.

Kdor svojega jeklenega konjička ne bo opremil z zimsko opremo, ga lahko doleti kar visoka kazen. Globe se gibljejo od 40 pa vse do 1000 evrov. Štirideset evrov bo moral odšteti vsak, ki ga bodo policisti ujeli brez zimske opreme. Če bi lastnik takšnega vozila promet oviral oziroma onemogočal, bo moral plačati 500 evrov kazni. Prav tako bo prejel pet kazenskih točk.

Z menjavo zimskih pnevmatik so seveda povezani tudi stroški. In ti so se pričakovano zvišali. To bodo občutili predvsem tisti, ki kupujejo nove pnevmatike. "Cene so se v povprečju dvignile od 15 do 20 odstotkov, nekatere pnevmatike celo do 30 odstotkov," je za 24ur pojasnil Peter Malenšek, regijski vodja AMZS. Ob tem je zanimivo, da je trg s pnevmatikami v zadnjem času sila nemiren, kar pomeni, da se cene spreminjajo iz dneva v dan. To povzroča težave tako dobaviteljem kot tudi kupcem. 

Že za dobrih 25 evrov

Tudi kar zadeva menjavo pnevmatik, so se cene pričakovano zvišale, in sicer za od 10 do 20 odstotkov. Z malce iznajdljivosti si lahko menjavo pnevmatik zagotovite že za dobrih 25 evrov (na medmrežju je kar nekaj strani, ki ponujajo akcijske cene premontaže pnevmatik, a je v prav takšnih vulkanizerskih delavnicah gneča največja).

Profimedia

Seveda obstajajo tudi vulkanizerske delavnice, ki vam bodo izstavile račun za 50 in več evrov. Pred menjavo se je vsekakor dobro pozanimati tako o cenah kot tudi čakalnih vrstah, najslabše pa, da se brez predhodnega klica zapeljete v sicer vam najbližjo delavnico. 

Lahko tudi letne pnevmatike, toda ... 

Če vas bo čas ne glede na vse prehitel in se boste tudi po torku vozili z letnimi pnevmatikami, velja opozoriti, da je tudi to dovoljeno, toda pod posebnimi pogoji. V prtljažniku morate imeti v tem primeru ustrezne snežne verige, a tudi vaše letne pnevmatike ne smejo biti preveč obrabljene. Globina profilnih kanalov letnih pnevmatik mora biti najmanj 3 milimetre. Globino profila lahko izmerite tudi s kovancem za dva evra, meri se ga na mestu, kjer ga je najmanj. Ko ga vstavimo v utor profila, se mora vanj skriti celoten rob kovanca.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord