J. B. | 8. 11. 2022, 06:00

Pozor, če se z avtomobilom vsakodnevno prevažate naokrog: bliža se datum, ki ga nikakor ne smete spregledati

Profimedia/fotomontaža

Zima v Sloveniji še ni pokazala zob, kljub temu pa prihaja datum, ki v prometu prinaša pomembno spremembo.

Čeprav smo prepričani, da ob trenutnem vremenu in še vedno precej visokih temperaturah niti po naključju ne razmišljate o zimi, snegu, prezeblih udih in predvsem spolzkih cestiščih, pa bi vseeno morali biti še kako pozorni na datum, ki prihaja. Če se naokrog vsakodnevno prevažate z avtomobilom, nikar ne spreglejte, da boste morali slednjega najkasneje do 15. novembra opremiti z zimsko opremo.

Profimedia

Kot pravi zakon, je zimska oprema obvezna od 15. novembra do 15. marca, ob tem pa bo policistom povsem vseeno, ali se boste izgovarjali, da zimske pnevmatike v teh pomladnih temperaturah res še niso potrebne. Zakon je zakon in treba ga je spoštovati.

Če vas bo po 15. novembru ustavila policija in ob tem vaš avtomobil ne bo opremljen s primerno zimsko opremo, boste plačali kazen v višini 40 evrov. Toda občutno višja bo kazen, če boste zaradi neupoštevanja zakona o zimski opremi onemogočili promet. V tem primeru vas bo policija olajšala za kar 500 evrov, dobili boste tudi pet kazenskih točk.

Slovenski predpisi o zimski opremi avtomobilov pogojno dovoljujejo tudi uporabo letnih pnevmatik. Toda globina profilnih kanalov mora biti najmanj 3 milimetre, ob tem pa mora biti jekleni konjiček opremljen tudi s primernimi snežnimi verigami. Na slednje se vendarle ne gre preveč zanašati, ko se temperature spustijo pod sedem stopinj Celzija, se letne pnevmatike ob stiku s cestiščem obnašajo neprimerno slabše kot zimske.

Lahko se zgodi v enem dnevu

To posledično lahko vodi do večjih možnosti za takšne in drugačne nevšečnosti v prometu. Enako seveda velja za zimske pnevmatike v poletnem času. Ko se temperature dvignejo nad sedem stopinj Celzija, zimske pnevmatike postanejo mehkejše, kar lahko vodi do težav tudi pri speljevanju, pospeševanju in zaviranju.

Zimske pnevmatike niso obvezne po vsej Sloveniji, na območju od Črnega Kala do Sečovelj je dovoljena uporaba tudi samo letnih pnevmatik z minimalno globino profila tri milimetre.

"Suho ali mokro vozišče, to prepozna vsak. Vendar so temperature tiste, ki prinašajo različno zahtevne pasti. Pri temperaturah od 0 do 7 stopinj Celzija svoje 'delo' učinkoviteje opravijo zimske pnevmatike, pri okoli 7 stopinjah so si kar enakovredne, pri višjih temperaturah pa so letne pnevmatike učinkovitejše. In ti različni vremenski – s tem pa tudi vozni pogoji – se nam lahko zgodijo v enem dnevu, saj se temperature od jutra prek dneva do poznih večernih ur izrazito spreminjajo, tudi do 10 ali več stopinj Celzija,” je za N1 povedal Brane Legan, inštruktor varne vožnje pri AMZS.

Nove pnevmatike na od pet do šest let

Vsake zimske pnevmatike seveda niso dovolj dobre in če spadate med tiste, ki avtomobila že več let niso opremili z novimi, potem pozornost ne bo odveč. Strokovnjaki svetujejo, da je priporočljivo zimske pnevmatike menjati na od pet do šest let oziroma celo prej, če nimajo več dovolj profila. Slednjega lahko izmerite tudi s kovancem za dva evra, meri se ga na mestu, kjer ga je najmanj. Ko ga vstavimo v utor profila, se mora vanj skriti celoten rob kovanca.

Profimedia

Z menjavo pnevmatik je kakopak povezan tudi strošek, toda cene bolj kot ne ostajajo podobne kot v zadnjem obdobju. Po podatkih N1 boste letos za premontažo in centriranje v povprečju odšteli 40 evrov.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord