J. Z. | 30. 8. 2022, 06:00

Zakaj na cestah nastajajo fantomski zastoji? Vzrok vas bo morda presenetil

Bobo
Zakaj na cestah nastajajo fantomski zastoji? Vzrok vas bo morda presenetil (foto: Bobo)

Vsak voznik se je gotovo že znašel v položaju, ko je moral na avtocesti nepričakovano zavirati. Pri tem pa se je spraševal, zakaj je do zastoja sploh prišlo, če pa na poti ni bilo izrednih dogodkov. 

S koncem šolskih počitnic bodo ceste spet polne ljudi, ki se bodo dnevno vozili v službo in iz nje. Tudi zato lahko v začetku septembra pričakujemo večje zastoje na cestah.

Da ne bi po nepotrebnem prišlo do fantomskih zastojev, ko se promet zaustavi brez očitnega vzroka, Dars opozarja voznike, naj vzdržujejo varnostno razdaljo

"Fantomski zastoji so predvsem posledica naglega zaviranja, zato lahko največ za njihovo preprečitev storimo z ohranjanjem ustrezne varnostne razdalje," so opozorili na Twitterju. 

Tudi Agencija za varnost prometa pojasnjuje, da do fantomskih zastojev pride, ko udeleženci nimajo zadostne varnostne razdalje v času prometnih konic.

Kaj lahko storimo sami v prometu?

Takrat zaradi povečanega števila vozil bistveno pade varnostna razdalja ter moramo večkrat celo nepričakovano ustaviti, kmalu za tem pa spet vozimo s hitrostjo, kot da se ni nič zgodilo. Tako lahko v samo pol minute obstane kar 100 vozil

Fantomskim zastojem se lahko izognemo z vožnjo na ustrezni varnostni razdalji, opozarjajo na agenciji in vse pozivajo, da upoštevajo njihova priporočila. 

Zelo pomembno je tudi, da čim manj vozimo po levem pasu, menjavo prometnih pasov pa izpeljemo brez vpletanja drugih vozil, torej, da se ne vrivamo v kolono. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.