N. V. | 1. 12. 2022, 07:30

Zmedeni glede pravilne uporabe meglenk? Preberite tole

Facebook/AMZS

Kdaj je primeren trenutek za vklop zadnje meglenke? Preverite, preden se podate na pot v službo.

Pojav megle lahko povzroči zmanjšano vidljivost, kar privede do krajše vidne razdalje do poti ustavljanja pri gibanju z najvišjo dovoljeno hitrostjo.

Zadnje meglenke

Namen zadnje meglenke je, da nas voznik, ki pripelje za nami, prej opazi. Kdaj torej vklopimo meglenke? Avto-moto zveza Slovenije opominja, da takrat, ko se vidljivost zmanjša na 50 metrov ali manj, pa še to, če ne vozimo v počasni jutranji koloni na poti v službo.

Če vozimo v koloni, meglenk ne smemo prižgati: v takšnih situacijah dobro vidimo vsaj deset vozil pred seboj. Uporaba zadnjih meglenk pri vožnji v koloni ni zgolj odsvetovana, temveč tudi zakonsko prepovedana

Namreč zadnje meglenke povzročajo nevšečnosti drugim voznikom. Svetijo z višjo jakostjo rdeče barve, ta pa je izredno moteča za voznike za nami, ki jih med vožnjo slepi. To je najbolj moteče ob pojavu mokrega vozišča, ki povzroča dodaten odsev.

Če smo se zaradi pojava megle odločili za vklop meglenk, zadnjo izklopimo, ko za sabo opazimo snop luči vozila, ki vozi za nami. 

Sprednje meglenke

Podobno bi lahko rekli za sprednje meglenke, katerih uporaba je dandanes že zelo popularna – čeprav jih večina ljudi uporablja napačno.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.