D.H. | 9. 7. 2024, 16:05

Utrujene oči zaradi dela z računalnikom? Tu je 6 najboljših rešitev

Profimedia

Dolge ure strmenja v zaslone utrudijo oči. Te postanejo suhe, razdražene, srbeče, pozneje se lahko pojavi tudi zamegljeni vid, glavobol in težave s spanjem. Simptomi so začasni, a lahko privedejo do drugih težav, zato je prav, da med delom in zabavo z računalniki in mobilnimi napravami poskrbimo za svoje oči. 

Premori s pogledi v daljavo

Obstaja zanimivo pravilo, ki si ga ne bo težko zapomniti, saj ima povsem enostavno ime: 20-20-20. To pravilo pravi, da se vsakih 20 minut za 20 sekund zazrite v objekt, ki je vsaj 20 čevljev v daljavi. Ja, čevljev. Pravilo izhaja iz britanskega merskega sistema, zato teh 20 čevljev le pretvorite v približno 6 metrov

S tem, ko se vsakih 20 minut zazremo v daljavo, recimo skozi okno pisarne ali v najbolj oddaljen kot prostora, sprostimo napetost očesnih mišic (na neki način 'resetiramo oči') in očem omogočimo, da si spočijejo od napenjanja pri gledanju v zaslone. Ko utegnete, pa lahko ta premor za oči naredite tudi v sklopu celega telesa in si privoščite kar kratek sprehod pod milim nebom. 

Prilagodite položaj zaslona

Pri delu z računalnikom ali prenosnikom poskrbite, da je zaslon primerno oddaljen od vaših oči. Minimalna priporočena oddaljenost je za dolžino vaše roke – če iztegnete roko, ko sedite, se mora ta povsem zravnati, preden se dotakne zaslona. 

Prav tako poskrbite, da je zaslon, ko ste v delovnem položaju, nekoliko pod linijo vaših oči. To je naravna linija pogleda, kadar smo naslonjeni na mizo. Če je zaslon postavljen previsoko, bodo očesne mišice med delom ves čas napete. 

Prilagodite osvetlitev zaslona

Zaslon mora biti osvetljen glede na svetlost okolja, v katerem delate. Najlažje si pravilno osvetlitev zaslona glede na svetlobo v prostoru namestite tako, da vzamete prazen A4 list papirja in ga postavite ob monitor, na katerem imate belo podlago (recimo prazen Word dokument). Prilagodite osvetlitev, da bo približno podobna osvetlitvi na papirju – če je osvetlitev na papirju zelo majhna, pomeni, da delate v pretemnem okolju, zato prižgite kakšno luč.

Pri gledanju televizije pa bodo oči manj utrujene, če boste imeli prostor le rahlo osvetljen.

Ne pozabite mežikati 

Med uporabo naprav pogosto pozabimo mežikati. Človeško oko pomežikne okoli 15- do 20-krat na minuto, študije pa so pokazale, da se med delom z računalnikom in uporabo mobilnih naprav mežikanje zmanjša na sramežljivih 5- do 7-krat na minuto. Oči zato postanejo suhe in razdražene. 

Žvečenje žvečilnega gumija

Oftalmologi svetujejo žvečenje žvečilnega gumija, saj s tem poskrbimo, da so obrazne mišice aktivne in med strmenjem v zaslon ne 'zaspijo'. In ker so veke del obraznih mišic, tudi te ostanejo aktivne in zato mežikamo pogosteje. 

Umetne solze

Sliši se nenavadno, a ker je nekoliko težje ves čas razmišljati o mežikanju, lahko zmanjšano vlažnost oči nadomestimo s t. i. umetnimi solzami. V lekarni bodo nemudoma vedeli, kaj potrebujete, gre pa za nevtralne kapljice za oči, ki jih dobite brez recepta. Tekočina je približek naravnim solzam, zato že nekaj kapljic olajša razdraženost, pomaga izpirati tujke v očeh in ustrezno navlaži oči.

Novo na Metroplay: "Največja ovira je davčni sistem" | Blaž Brodnjak