E. Č. | 9. 7. 2024, 10:40

Usoden napad sršena: 45-letni oče dveh otrok umrl na domačem pragu

Profimedia

Bilo je tako hudo, da sploh ni mogel poklicati na pomoč.

Srbijo je pretresla tragična smrt 45-letnega moškega iz Medveđe, majhnega kraja na jugu Srbije, v katerem živi manj kot 3.000 ljudi. Zaposleni v lokalnem elektro podjetju je med sokrajani veljal za delavnega in poštenega človeka, ki je bil tako dober prijatelj kot tudi vrhunski gostitelj, saj je z veseljem odprl vrata svoje hiše vsem znancem, poročajo lokalni mediji.

Toda prav na vratih svojega doma je še zadnjič zaprl oči, umrl je zaradi grozljivega napada … sršena! Kot piše Jugmedia, se je tragedija zgodila včeraj okrog 11. ure. Moškega, ki je za sabo pustil ženo in dva otroka, je napadel sršen, ki mu je ob tem zadal "usodni udarec". Sršen ga je pičil v vratno žilo, nesrečnež pa je nemudoma doživel tako hudo reakcijo, da ni bil zmožen poklicati na pomoč. Umrl je na domačem pragu …

Sršen je sicer ena izmed najbolj nevarnih vrst os zaradi svoje velikosti in agresivnosti. Njegov pik je bolj boleč kot pik čebel ali navadnih os, saj sršeni vbrizgajo večjo količino strupa, ki lahko povzroči hude bolečine, oteklino, rdečico in v nekaterih primerih alergijske reakcije. Sršeni so posebej nevarni za ljudi, ki so alergični na pik insektov, saj lahko pri njih povzroči anafilaktični šok, ki je lahko smrtno nevaren brez pravočasne medicinske pomoči.

Profimedia

Ob napadu sršena je ključnega pomena, da ostanete mirni. Nenadni gibi lahko sršene še bolj razdražijo. Če vas sršen piči, se čim prej oddaljite od območja, saj lahko sršeni izločijo feromon, ki privabi druge sršene. Mesto pika čim prej umijte z milom in vodo ter nanesite hladen obkladek, da zmanjšate oteklino. Če opazite simptome alergijske reakcije, kot so oteženo dihanje, omotica, hitra srčna frekvenca ali otekanje obraza in vratu, nemudoma poiščite zdravniško pomoč. Vedno imejte pri roki antihistaminike (skupina zdravil, ki se uporabljajo za lajšanje simptomov alergijskih reakcij), če ste alergični, injektor adrenalina (epipen), ki ga uporabite v primeru hude reakcije.

Novo na Metroplay: "Največja ovira je davčni sistem" | Blaž Brodnjak