Uredništvo | 2. 4. 2024, 09:56

Je Danka Ilić žrtev trgovine z ljudmi? To je cena za preprodajo otrok (otroci iz Srbije in Rusije so najdražji)

Pixsell

Iskalna akcija male Danke se nadaljuje, pojavlja pa se vse več ugibanj, da je šlo za ugrabitev.

"Gotovo Danke ni na tleh, ki smo jih preiskali. Veliko stvari je nejasnih: kako je otrok zašel, kako se je izgubil, kako je mogoče, da v okolici ni bilo avtomobilov in podobno. To so vprašanja, na katera nimam odgovora. Teren je bil podrobno preiskan, nekdo mora nekaj vedeti. To je vnaprej načrtovano, premišljeno. Starost dveh let je ključnega pomena, kraj izginotja je čuden, vse kaže, da je moral obstajati načrt, da se je to lahko zgodilo," je dejal Igor Juric iz beograjskega Centra za pogrešane in zlorabljene otroke, poroča Dnevnik.hr.

Policija preverja vse informacije in namige, varnostni strokovnjak Ratomir Antonović pa je za Kurir pojasnil, da je možno, da je bil otrok nezakonito odpeljan iz Srbije: "Obstajata dva načina za prečkanje meje, zakoniti in nezakoniti, in kar zadeva omenjeno deklico, ugibam, da je nezakonito zapustila Srbijo. 99-odstotno sem prepričan, da gre za dobro organizirano ugrabitev." 

Dodal je, da če je na videoposnetku z Dunaja resnično Danka, potem obstaja zelo dobra organizacija, ki je otroka spravila iz države: "To je kriminalna skupina, ki trguje z otroki. Na žalost je ta posel zelo donosen in je v zadnjih nekaj letih v razcvetu." Antonović tudi pravi, da lahko celotna logistika, organizacija nakupa in prodaje otroka doseže neverjetnih milijon evrov.

Fotografija Danke Ilić.

Fotografija Danke Ilić.

Nova RS

Pred nekaj dnevi je srbski forum Trgovina z ljudmi in nevarnost na internetu, ki je potekal ob mednarodnem dnevu odprave suženjstva, predstavil zastrašujoče podatke

"Neuradni podatki kažejo, da so otroci iz Srbije in Rusije najdražji na trgu, njihova cena pa se giblje do 120.000 evrov. Tudi nezakonita posvojitev je ena od oblik trgovine z ljudmi. Po zadnjih podatkih Centra za zaščito žrtev trgovine z ljudmi je bilo lani v naši državi 76 žrtev, od tega 71 srbskih narodnosti," je dejala Aleksandra Urosević, vodja usposabljanja sklada Unitas.

Če bi bilo dokazano, da je Danka Ilić žrtev trgovine z ljudmi, bi bila kazen za tiste, ki so sodelovali pri zločinu, od pet do 20 let zapora.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel