R.S. | 13. 5. 2024, 09:33

5 evrovizijskih zvezdnikov, ki so umrli mnogo prezgodaj

Profimedia

Nekateri niso dočakali niti 30 let. 

Na evrovizijskem odru je nastopilo že ogromno glasbenikov, nekatere od njih pa je doletela tragična usoda. 

Valters Frīdenbergs

Latvijca Valters Frīdenbergs in Kārlis Būmeisters sta leta 2005 s pesmijo The War Is Not Over nastopila na Evroviziji. Na koncu sta zasedla 5. mesto. Po Evroviziji sta šla vsak svojo pot. Frīdenbergs je nekaj let pozneje poskušal priti na Evrovizijo s pesmijo For A Better Tomorrow, vendar mu nazadnje ni uspelo. Leta 2016 so mu diagnosticirali raka, dve leti pozneje pa je izgubil boj z boleznijo. Star je bil 30 let. 

Kārlis Būmeisters in Valters Frīdenbergs na evrovizijskem odru leta 2005.

Kārlis Būmeisters in Valters Frīdenbergs na evrovizijskem odru leta 2005.

YouTube/Eurovision Song Contest/posnetek zaslona

Toše Proeski

Priljubljen makedonski pevec Toše Proeski je svojo državo na Evroviziji zastopal leta 2004. S pesmijo Life se je uvrstil v finale, kjer je zasedel 14. mesto. V svoji karieri je glasbenik izdal osem albumov, veljal je za enega izmed najbolj priljubljenih pevcev v državah nekdanje Jugoslavije. Njegovo uspešno glasbeno kariero je prekinila usodna prometna nesreča, ki se je zgodila 16. oktobra 2007. Proeski je umrl na kraju nesreče, 26-letnika pa so pokopali z državniškimi častmi. 

Smrt Tošeta Proeskega je pretresla svet.

Smrt Tošeta Proeskega je pretresla svet.

Profimedia

Örs Siklósi

Madžarska metal skupina AWS je Evropi postala znana leta 2018, ko je s pesmijo Viszlát Nyár nastopala na najbolj znanem glasbenem tekmovanju na svetu. Na čelu z glavnim pevcem Örsom Siklósijem je osvojila 21. mesto. O glasbeni skupini se je pisalo tudi tri leta pozneje, ko je na družbenih omrežjih sporočila, da je Siklósi umrl zaradi levkemije. "Junija so Örsu diagnosticirali levkemijo. Zdaj vam moramo z zlomljenim srcem sporočiti, da je 5. februarja v 30. letu starosti po dolgem boju umrl naš prijatelj in brat Örs Siklósi," je zapisala skupina. 

Madžarski glasbenik je dočakal le 29 let.

Madžarski glasbenik je dočakal le 29 let.

Profimedia

Mārtiņš Freimanis

Mārtiņš Freimanis je bil pevec, ki je leta 2003 z glasbeno skupino F.L.Y. predstavljal Latvijo. Skupina je s pesmijo Hello from Mars v finalu zasedla 24. mesto, dve leti pozneje pa je razpadla. Freimanis je ostal v evrovizijskem svetu, leta 2005 je za latvijska evrovizijska predstavnika napisal pesem The War Is Not Over. Na Evroviziji je tudi sporočal latvijske točke. Leta 2011 so ga odpeljali v bolnišnico, kjer je umrl zaradi hepatotoksičnosti. Star je bil 33 let. 

Freimanis je oboževal Evrovizijo.

Freimanis je oboževal Evrovizijo.

Twitter/nonecosimale

Vlatko Ilievski

Vlatko Ilievski je bil makedonski rock pevec in igralec. Oboževalci Evrovizije ga poznajo po njegovem nastopu leta 2011, ko je Makedonijo predstavljal s pesmijo Rusinka. Žal se mu ni uspelo uvrstiti v finale. Umrl je julija 2018, star je bil 33 let. Njegovo truplo so našli v avtomobilu. Vzrok smrti je bila zastrupitev z drogami. 

Za Ilievskega je bila usodna zastrupitev z drogami.

Za Ilievskega je bila usodna zastrupitev z drogami.

Profimedia

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu