Uredništvo | 2. 4. 2024, 10:29

Prvič se je oglasil oče pogrešane Danke, policija pa šokirala: "Zdaj so osumljenci ..."

Nova RS

Iskanje 22-mesečne Danke Ilić, ki je izginila v torek na Banjskem polju pri Boru, se nadaljuje že osmi dan. Po objavi videoposnetka, posnetega na Dunaju, na katerem se v spremstvu dveh žensk pojavi deklica, podobna Danki, se je preiskava razširila tudi v Avstrijo. Interpol je izdal rumeno tiralico za iskanje pogrešanih oseb.

Med preiskavo izginotja dveletne Danke Ilić je bila aretirana policistka iz Bora, in sicer zaradi prekomernega deljenja informacij med preiskavo. Vendar ministrstvo za notranje zadeve javnosti ni pojasnilo, katere informacije so to bile, niti komu jih je razkrila. Molk institucij o primeru še dodatno razburja javnost. Srbski mediji so tudi razkrili, da so morali policisti opraviti preizkus s poligrafom, ena policistka pa testa ni prestala. Razlog za izvedbo testov ni znan, piše Nova.rs. 

Iskanje dekleta je postavilo na noge celotno regijo. Madžarski mejni prehod je razobesil fotografije male Danke na vstopu v državo in izstopu iz nje. Marko Blagojević, srbski veleposlanik na Dunaju, je za Blic povedal, da se od avstrijske policije pričakuje, da bo sporočila identiteto oseb z videoposnetka, za katere sumijo, da imajo malo Danko.

Prvič se je oglasil tudi Miloš Ilić, oče pogrešane deklice: "Želim si samo, da se moja Danka vrne domov varna in zdrava! Policija opravlja svoje delo in zaupam jim. Kot družina bomo sporočili, ko bo vsega konec." 

"Gotovo Danke ni na tleh, ki smo jih preiskali. Veliko stvari je nejasnih: kako je otrok zašel, kako se je izgubil, kako je mogoče, da v okolici ni bilo avtomobilov in podobno. To so vprašanja, na katera nimam odgovora. Teren je bil podrobno preiskan, nekdo mora nekaj vedeti. To je vnaprej načrtovano, premišljeno. Starost dveh let je ključnega pomena, kraj izginotja je čuden, vse kaže, da je moral obstajati načrt, da se je to lahko zgodilo," je dejal Igor Juric iz beograjskega Centra za pogrešane in zlorabljene otroke, poroča Dnevnik.hr.

Kolaž posnetkov iz videoposnetka z Dunaja.

Kolaž posnetkov iz videoposnetka z Dunaja.

Nova RS

"Trenutno ne morem razkriti specifičnih podatkov, je pa preiskava od prvega dne zelo dinamična in obsežna, preverjajo pa se vsa možna dejstva in okoliščine. Nadzorujejo se vse osebe, ki bi nas lahko kakorkoli povezale z dogodkom," je danes zjutraj iz srbske policije povedala Bojana Otović Pjanović. Osumljenci bodo črtani s seznama, ko bo obstajalo nedvomno dejstvo, da jih ni mogoče povezati z izginotjem. Dodala je:

"Želim si, da bi bila deklica živa, in upam, da bo izid pozitiven. Preiskava ne poteka le v ožji okolici, temveč je bila razširjena na mejne prehode in ceste do meje. Kot da bi bila celotna Srbija v Boru, na teh 10.000 kvadratnih metrih je toliko ljudi, vse službe in minister za notranje zadeve ... Odprli smo vse jaške, vse kanale. Na tej točki težko kaj rečem. Lahko bi šlo za nesrečo. Če ne, gre za kaznivo dejanje."

Pri posnetku z Dunaja najprej preverjajo verodostojnost, vzpostavili so tudi stik z moškim, ki je posnetek posnel. "Kdo so osumljenci, ne morem povedati, ker ne bi bilo niti strokovno niti odgovorno. Kar se mene tiče, so zdaj osumljenci vsi! Vsi posnetki vseh možnih kamer so bili odvzeti, vse se preverja, in to ne samo v Boru, ampak tudi v okoliških mestih in Beogradu, in sicer 24 ur na dan v izmenskem delu."

Mama male Danke ni bila testirana s poligrafom, ker po zakonu nosečnice ni možno testirati, saj rezultat ne bi bil verodostojen, ker v nosečnici bijeta dve srci.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel