N. V. | 8. 10. 2023, 09:44

Ko trgatev postane nočna mora: v Slovenskih goricah se je moški nenadoma zgrudil v vinski kleti

Srdjan Zivulovic/Bobo

Če pridelujete svojo žlahtno kapljico, bodite pozorni! V Sloveniji smo zaradi teh nevarnih strupov že beležili smrti.

V naselju Vintarovci, občina Destrnik, je 7. oktobra je ob 14.51 občan v vinski kleti nenadoma omedlel. Njegovo zdravstveno stanje se je nenadno poslabšalo zaradi sproščanja nevarnih plinov med vrenjem mošta.

Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Ptuj in Destrnik so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem pri oskrbi onemogle osebe, izmerili prisotnost nevarnih plinov v objektu ter prezračili prostore. Reševalci Nujne medicinske pomoči Ptuj pa so poškodovanca na kraju oskrbeli ter prepeljali v Splošno bolnišnico Ptuj, poroča Uprava za zaščito in reševanje.

Pozor: zadrževanje v vinski kleti med vrenjem mošta je lahko smrtno nevarno

Pri vrenju mošta nastaja večja količina ogljikovega dioksida, ki zmanjša koncentracijo kisika v zraku, zato je takrat zadrževanje v neprezračenih vinskih kleteh lahko smrtno nevarno. Vsako leto se zastrupi več vinogradnikov, v Sloveniji smo zaradi zastrupitve v vinskih kleteh beležili tudi že smrti.

Srdjan Zivulovic/Bobo

Ob normalnih pogojih je ogljikov dioksid plin brez barve in vonja. Je sicer rahlo kislega okusa, ki nastane zaradi raztapljanja ogljikovega dioksida v sluznici. Pri vdihavanju plina ne čutimo, zato nas lahko prehiti nezavest, preden spoznamo nevarnost.

Dobro je pred odhodom v vinsko klet to tudi prezračiti ali v prostor namestiti gorečo svečo. Če hitro ugasne, prostor takoj zapustimo in ga dobro prezračimo.

Od grozda do vina

Vino nastane pri alkoholnem vrenju mošta. Grozdje primerne tehnološke zrelosti je treba pripeljati iz vinograda v klet, kjer ga specljamo, odstranimo pecljevino in ga stisnemo. Mošt ohladimo in ga naslednji dan očistimo.

Bobo

Čisti del se pretoči v vrelno posodo, kjer se dodajo kvasovke, da sprožimo alkoholno vrenje. Med vrenjem mošt ohlajamo, ker sam proces vrenja sprošča toploto, visoka temperatura pa lahko negativno vpliva na okus in kakovost vina.

Mlado vino se začne naravno bistriti, usedlina – drože se sesede na dno posode. Potem vino pretočimo, da ga oddelimo od droži. Bistro mlado vino se potem v posodi razvija, pred stekleničenjem ga je treba negovati in stabilizirati, piše 24 ur. Priprava roseja, rdečega in penečega vina je malce drugačna, a v osnovi podobna.