N. V. | 31. 8. 2023, 13:02

Obupani vinarji brez moči v boju z naravo: nekateri so ostali brez vsega (kako bo to vplivalo na cene?)

Borut Živulovič/Bobo

Vreme izziva vinogradnike: kakšni so obeti za letošnjo vinsko letino? 

V letošnjem vremensko izjemno kaotičnem letu se tudi slovenski vinogradniki nemočno borijo z naravo. Številni so v neurjih s točo ostali povsem brez letine, drugi še čakajo in upajo, da si bodo trte in poškodovano grozdje vsaj malo opomogli. 

Zaradi poškodb na trsih pa bo zmanjšan pridelek tudi prihodnje leto. Zaradi vsakoletnih vremenskih nevšečnosti, od pozebe do suše in toče, manjši pridelovalci postopoma opuščajo pridelavo grozdja.

Nekateri letine sploh nimajo, drugi je imajo premalo, glede na trud, ki ga vlagajo v vzdrževanje trte. Zaradi vremenskih izzivov se morajo vinogradniki veliko bolj posvečati določanju pravega časa trgatve in prilagajati tehnologijo predelave grozdja, da se lahko izognejo težavam, ki bi se lahko pozneje pojavile v vinu.

Škoda

Kolikšna bo skupna škoda pri slovenskih vinogradnikih, še ni znano. Celotne razsežnosti letošnje slabe letine bodo namreč opazne šele jeseni. Uradno ocenjevanje pa se bo začelo šele po sprejetju sprememb zakonodaje, ki naj bi jo vlada potrdila že do konca avgusta.

Najhuje je toča trte prizadela na Štajerskem, nekoliko bolje pa so jo odnesli vinogradniki na Primorskem. 

Huje poškodovani vinogradi bodo prav gotovo utrpeli ne samo količinsko, temveč tudi kakovostno škodo. 

Letošnji pridelek

Kleti so zaradi lanskega sušnega leta že prazne in vse skupaj bo vplivalo na razpoložljive količine vina. To pomeni tudi rast cen repromateriala in energentov.

Kako rešiti pridelek?

Tam, kjer poškodbe niso tako hude, bo do trgatve še dovolj časa za vsaj delno regeneracijo poškodovanih vinogradov v upanju, da se bo vsaj preostali del nepoškodovanih grozdov in jagod razvijal nemoteno naprej. 

Borut Živulovič/Bobo

Na Kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije priporočajo dodajanje listnega gnojila na osnovi aminokislin in morskih alg. Ti pripravki pospešujejo obnovo in povečujejo odpornost rastlin, pišejo na Slovenskih novicah. Tudi močno poškodovane mladike je treba čim prej odstraniti iz vinograda.

Po obilnem deževju pa si vinogradniki zdaj želijo daljše obdobje lepega vremena, ki je potrebno za dobro dozorevanje. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord