10. 6. 2024, 18:32 | Vir: STA

Sedel je v parku, dvanajstletnika sta ga napadla in umorila z mačeto

Profimedia

V Veliki Britaniji so dobili najmlajša obsojenca v zadnjih 30 letih.

Na britanskem sodišču je porota dva dvanajstletnika spoznala za kriva umora 19-letnega Shawna Seesahaija. Ubila sta ga z mačeto 13. novembra lani, ko je bil s prijatelji v parku v mestu Wolverhampton v osrednjem delu Anglije. S tem sta postala najmlajša obsojenca v Združenem kraljestvu v več kot 30 letih.

Enomesečno sojenje

Na višjem sodišču v Nottingham je porota odločitev sprejela soglasno, potem ko je poslušala pričanja, da sta dečka 19-letnika napadla s takšno silovitostjo, da je 42 centimetrov dolgo rezilo mačete skoraj prebodlo telo žrtve, poroča britanski BBC. Storilca, ki ju zaradi starosti niso imenovali, sta na sojenju umor zanikala in se zanj medsebojno obtoževala.

V napadu sta ubila 19-letnega Seesahaija iz britanskega čezmorskega ozemlja Angvila v Karibih, ki je bil v Angliji na zdravljenju. Ubila sta ga med neizzvanim napadom, ko je ponoči na klopi v parku sedel s prijatelji.

Shawn Seesahai

Izzvala sta konflikt

Eden od obtožencev je najprej namerno z ramo trčil v rame žrtve. Ko ga je Seesahai vprašal, kaj dela, je eden od napadalcev potegnil mačeto, 19-letnik pa je prijateljem zaklical, naj bežijo. Ti so zbežali, ko so se obrnili, pa so videli prijatelja na tleh, obkroženega z napadalcema.

19-letnika sta storilca porezala po nogah, hrbtu in glavi ter ga brcala, tudi po glavi, ko je bil na tleh, mačeto pa sta mu od zadaj zarila tako globoko, da je šla skozi rebra in predrla srce, je na sodišču povedal tožilec Michelle Heeley. Umrl je na kraju napada, čeprav so ga reševalci oživljali.

Policija je nato mačeto, očiščeno z belilom, našla pod posteljo enega od storilcev.

Sodbo jima bodo izrekli kasneje

Po poročanju britanskih medijev sta 12-letnika najmlajša obsojenca v državi od leta 1993, ko sta dva desetletnika ugrabila, mučila in ubila dvoletnika. 

V Angliji in Walesu je starostna meja za kazensko odgovornost določena pri desetih letih. Mladoletnike sicer obravnavajo drugače kot odrasle, namesto v zaporih pa kazen prestajajo v posebnih varovanih centrih.

V Veliki Britaniji se je povečalo nasilje z noži, v katerega so pogosto vpleteni mladi. Po statističnih podatkih se je lani njihovo število povečalo za sedem odstotkov na skoraj 50.000, v desetih letih pa se je skoraj podvojilo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Novo na Metroplay: "Ne biti cringe" | N1 podkast s Suzano Lovec