Anja Kovačič | 3. 5. 2023, 20:00

Alen Kobilica prvič javno priznal, kdo mu je svetoval, naj gre na pregled glave: "Takrat sem izvedel, da imam tumor"

Alen Kobilica in Borut Pahor se v tokratni epizodi Mastercard® podkasta navdiha pogovarjata o starševstvu, o tem, kje 38-letni človek, ki je ravno oslepel, išče navdih in kako težko se je bilo soočiti z oslepitvijo. Oba sta triatlonca, zato je velik del pogovora tekel tudi o športu ter kako je z njim lažje premagovati ovire. Alen Kobilica pa je spregovoril tudi o tem, kje je dobil moč, da je ob padcih prebrodil krizo. Priznal je, da verjame, da bo nekoč spet videl.

Pred 30 leti sta skupaj zahajala v isti fitnes. Borut Pahor, naš nekdanji predsednik republike in Alen Kobilica, svetovno uveljavljeni maneken, ki je po Pahorjevem pripovedovanju v fitnes pogosto prišel kar naravnost iz Milana. V pogovoru obujata spomine na prve manekenske korake, na čase, ko je Kobilica še povsem jasno videl.

Nekaj časa se nista slišala, vse dokler ni Pahor izvedel, da je Kobilica oslepel. Takrat sta ponovno navezala stike. Ampak nič zato, to je preteklost, je jasen uspešen poslovnež, športnik, mentor in ne nazadnje oče in partner: "Vse tisto, kar vi vidite, jaz lahko slišim." S svojim optimizmom, neznansko željo po življenju in izredno voljo po doseganju vedno novih ciljev je tudi Alen Kobilica že dolgo tega postal predsednikov junak in vzornik.

"Pri meni vloga žrtve nikoli ne obstaja"

Kobilica je med najboljšimi triatlonci na svetu, je ustanovitelj Centra Vidim cilj, ima srčno družino in dva otroka. Pahor se je v pogovoru dotaknil tudi trenutka, ko je v eni od televizijskih oddaj izjavil: "Predsednik, jaz vas videti ne morem!" Kakšni so bili trenutki, ko se je zavedel, da je začel izgubljati svojo energijo, ki ga je prej krasila, je radoveden voditelj. "Nikdar, res nikdar, nisem sprejel vloge žrtve. To se mi zdi ena najpomembnejših zadev. Pri meni vloga žrtve nikoli ne obstaja," je iskren Kobilica, ko začne opisovati svojo borbo in prilagajanje na nov način življenja.

Sami Rahim

Razkriva podrobnosti o tem, kako je bilo, ko je začel čutiti, da se z njegovim zdravjem dogaja nekaj nenavadnega. "Nisem več videl smisla v življenju. Nobene iskre ni bilo v meni, svetlobe, življenjskega plamena." Prvič javno zaupa našemu nekdanjemu predsedniku, komu se ima zahvaliti za pobudo oziroma idejo, naj gre na pregled glave. "Rad sem zahajal v Strunjan. Tam sem naletel na prijatelja, ki ga tudi ti poznaš ..."

"Nimam idolov, nimam strahospoštovanja"

V vsaki tematiki, ki jo razgalita, je čutiti njegovo izjemno voljo do življenja. A gledalca presune, ko sliši, da Kobilica povsem jasno verjame, da bo nekoč spet videl. "Ne vem, kdaj, ne vem, kako, ampak bom," je odločen. "Jemljem motivacijo iz preprostih stvari iz narave. Iz preprostih ljudi. Nimam idolov, nimam strahospoštovanja. Imam pa spoštovanje do vseh. Od petletnega otroka do predsednika."

Sami Rahim

Ker sta oba ne samo manekena, temveč tudi triatlonca, ju beseda z modnih brvi ponese na tekaške proge. Alen Kobilica zelo nazorno pojasni, kako potekajo njegovi treningi, priprave, ogledi tras pred tekmami in kako sploh lahko popolnoma zaupa človeku, ki teče in tekmuje ob boku z njim. "Imava prav posebno komunikacijo. Me klofne po glavi, ko moram zaviti."

Sami Rahim

Govori seveda o paratriatlonskih tekmah, kjer tekmuje v kategoriji slepih in slabovidnih, ki je ena najbolj zastopanih skupin tekmovalcev na svetu.

"Moram zaupati človeku, ki ga še nikdar nisem videl." - Alen Kobilica

V podkastu navdiha govorita tudi o tem, kakšna je razlika med vrhunskim in rekreativnim športom, kje vse Kobilica, poleg športa, išče navdih in kako vzgaja, kot slep človek, svoja otroka, Vala in Inti Auroro.

"S sinom imava poseben odnos. Greva naokoli ponoči in tipava stvari. Želim ga opolnomočiti, da bo znal uporabljati vsa čutila," pojasnjuje Kobilica, ko spregovori tudi o empatiji med ljudmi in o tem, kako otroke starši danes preveč zavijajo v vato. "Otroci se v resnici ne bojijo ničesar," začne in pojasni, na kakšen način v Centru Vidim cilj otroke učijo samostojnosti. 

"Verjamem, da lahko skupaj dvignemo Slovenijo, svet, na neko višjo raven."

Spregovorila sta o potovanjih, o vojski, ki sta jo oba obiskovala, Alen Kobilica celo v Mariboru, tako da ga na kraj, kjer je bil podkast posnet, vežejo kar težki spomini. Zakaj? Prisluhnite podkastu in izvedeli boste tudi, kaj najbolj pogreša, odkar ne vidi več, in kako vidi ljubezen. Sta se z njegovo Majo dejansko kdaj videla? 

Sami Rahim

Kdo pa je vaš vzornik?

"Zdi se mi sijajno, čudovito, da nekdo, ki ne vidi, vidi svet in cilj, in da za njim hodimo ljudje, ki vidimo. Ampak v resnici samo sledimo tebi," je bil ob koncu čustven voditelj Pahor.

"Kot sem rekel prej iskreno, ti si moj navdih, ti si moj vzornik, za tabo hodimo." - Borut Pahor

"Če je Alen to naredil, če je Korina to naredila, sem tudi jaz mogoče sposoben to narediti. In mogoče pride ta moč do drugih ljudi. Se mi zdi, da imaš za sabo vedno več ljudi." Ko na koncu spregovorita še o idejah za prihodnost, o razvoju podjetja Indy&Pippa, o novem produktu, ki kmalu prihaja na police (in bo še bolj slasten od najbolj zdravih sladoledov), je Kobilica jasen, da vse, kar si želi v prihodnosti, je širiti ljubezen in izvabiti pozitivo iz ljudi. "Verjamem v ljudi, verjamem, da se vsi zmorejo znebiti ideologij. Svet je s to digitalizacijo postal zelo polariziran."

Sami Rahim

Vabljeni na Metroplay, kjer si lahko ogledate vse epizode Mastercard® podkasta navdiha z Borutom Pahorjem. Naš nekdanji predsednik republike se pogovarja z izjemnimi Slovenkami in Slovenci, ki so na svoji poti ustvarili neprecenljive zgodbe, vredne preučevanja. Je nefiltrirano potovanje skozi njihove izkušnje, o odkrivanju njihovega potenciala, preseganju ustaljenih okvirjev in ustvarjanju izpopolnjenega življenja.

Vsebino omogoča Mastercard®.

Prijavite se na naš novičnik, da ne zamudite naslednje epizode podkasta, ki prihaja kmalu.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih TikTok, Youtube, Instagram in Facebook.