Uredništvo | 9. 4. 2024, 17:14

Podjetniški duh in žensko sodelovanje: tudi letos srečanje podjetnih Slovenk iz vse države

Instagram/500 podjetnic

Vrhunskih govornic in iskrivih obiskovalk, ki bodo v znak ženske moči oblečene v rdečo barvo, se bo trlo tudi letos. Kakšen bo program?

Že deveti dogodek  500 podjetnic , ki letos poteka pod sloganom "Kapital – osebni, družbeni, finančni", bo 23. aprila na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču združil več kot 600 podjetnic iz Slovenije in regije. Poleg izvrstnih gostij, ki bodo prišle tudi iz tujine, in zanimivih vsebin, je srečanje podjetnic tudi priložnost za mreženje in povezovanje ter sklepanje novih poslovnih vezi. 

V povezovanju je moč

Vodja prireditve 500 podjetnic, mentorica s srcem, Marta Turk, je na novinarski konferenci pred dogodkom uvodoma poudarila pomen razvoja ženskega podjetništva v Sloveniji ter ga primerjala z razvojem podjetništva po svetu. Predstavila je dobre prakse povezovanja žensk, med drugim je izpostavila rezultate uspešnega sodelovanja podjetniških kolegic v Nemčiji. Podjetnice so z dr. Claudia Neusuess na čelu, ki bo 23. aprila nastopila tudi na prireditvi, pred desetletji oživele staro propadajočo kozmetično tovarno v Berlinu, ki je danes uspešen podjetniški center Weiberwirtschaft.

Marta Turk

Marta Turk

Žiga Živulovič jr./Bobo

"Podjetnice so zbrale denar, ustanovile kooperativo, in odkupile staro tovarno, da bi v njej postavile center zase. Vsaka od njih ima lastniški delež v tej kooperativi, ki nudi podjetnicam izobraževanja, poslovne prostore, trgovine, otroški vrtec za njihove otroke, najemniška stanovanja za njihove članice in pot na trg in v uspešno podjetništvo. To je zares izjemen primer družbenega kapitala," meni Marta Turk in dodaja, da bi se po tako uspešnih praksah lahko zgledovale tudi Slovenke.

Govornice na novinarski konferenci od leve proti desni: Mojca Metelko (Zavod Knof), Nika Prhaj (Zavarovalnica Triglav), Irena Linasi (Tim Valores), Marta Turk (vodja 500 podjetnic), Mojca Skalar Komljanc (Spirit Slovenija), Breda Krašna (ZPMS) in Mojca Koprivnikar Černelč (Prosperia).

Govornice na novinarski konferenci od leve proti desni: Mojca Metelko (Zavod Knof), Nika Prhaj (Zavarovalnica Triglav), Irena Linasi (Tim Valores), Marta Turk (vodja 500 podjetnic), Mojca Skalar Komljanc (Spirit Slovenija), Breda Krašna (ZPMS) in Mojca Koprivnikar Černelč (Prosperia).

500 podjetnic

Pomen usposabljanja za uspeh

Med glavnimi podporniki prireditve 500 podjetnic je vrsto let tudi partner SPIRIT Slovenija in Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, ki z različnimi finančnimi sredstvi ter mentorsko podporo vzpodbujata dobro voljo podjetnic začetnic.

Mag. Mojca Skalar Komljanc je predstavila dobre prakse in podporo ABC usposabljanja. "Podjetnice imajo podporo države, ponosni in veseli smo, ko prejmemo odzive podjetnic začetnic, da so tudi z našo pomočjo, finančnimi sredstvi ter mentorsko podporo uspele. Od stotih podjetnic, ki jih letno podpremo, v dveh letih uspe 80 podjetnic začetnic," je povedala in dodala, da bodo s koncem tega leta oz. pričetkom naslednjega, povišali sredstva za podjetnice s 3.000 evrov na 4.000 evrov."

"Ni pa vse le v finančni spodbudi, podjetnice spodbujamo tudi z nastopom in razstavljanjem na prireditvi, kar 16 naših podjetnic začetnic bo nastopilo v preddverju Marmorne dvorane."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 500 podjetnic (@500podjetnic)

Tinakara Fortuna o svoji podjetniški poti

Ena izmed nagrajenih podjetnic začetnic je bila tudi Tinkara Fortuna, članica skupine Bepop Ladies, ki je prejela spodbude SPIRITA Slovenije. "Šest let nazaj sem se odločila za veliko spremembo v življenju, prek ABC podjetništva sem se podala na svojo samostojno podjetniško pot, ki se gradi že pet let, izdala sem že kar nekaj slikanic, ki jih bom predstavila tudi v knjigarni 500 podjetnic, hvaležna sem, da me je na tej poti podpiral tudi SPIRIT Slovenija."

Tinkara Fortuna

Tinkara Fortuna

Facebook/Tinkara Fortuna

Na dogodku brezplačna svetovanja Zavarovalnice Triglav

Med letošnjimi glavnimi podporniki (diamantni sponzor) pa je tudi Zavarovalnica Triglav, zavarovalnica v kateri je zaposlenih več kot polovica žensk, 47 odstotkov je na vodilnih položajih. Na prireditvi bo nastopila mag. Maja Benko, izvršna direktorica Osebnih zavarovanj, ki bo predstavila finančno varnost in družbeno odgovornost.

"V Zavarovalnici Triglav se zavedamo, da podjetniška pot ni lahka, zahteva ogromno vztrajnosti in poguma in ob vsem tem je izziv biti tudi uspešen v domačem okolju in na drugih področjih. V Zavarovalnici Triglav izražamo podporo ženskih podjetnic," pojasnjuje predstavnica Zavarovalnice Triglav, Nika Prhaj in dodaja, da bodo brezplačna svetovanja na voljo tudi na sami prireditvi.

Pomen pogovora o financah

Govornica s področja finančnega kapitala in zlati sponzor je tudi Irena Linasi, direktorica podjetja Tim Valores iz Slovenj Gradca, ki v letošnjem letu praznuje že 30 let delovanja. Linasijeva opaža, da ko potuje po svetu, da večino strahov izvira iz finančnega področja, zato je še toliko bolj pomembno, da se o financah čim več pogovarjamo. Irena Linasi v življenju sledi vodilu 4 x Z – znanje, zemlja, zlato, zdravje.

"Cenim 500 podjetnic, ki skrbi za povezovanje podjetnic, pomembno je, da se nekdo ukvarja s povezovanjem žensk v podjetništvu."

Osebni kapital je na konferenci predstavila Breda Krašna, generalna sekretarka Zveze mladine prijateljev Slovenije (ZMPS), ki pravi, da so tudi ženske v humanitarnih sferah na nek način podjetnice. Zveza mladine prijateljev Slovenije v letošnjem letu praznuje 70 let delovanja, ravno zaradi ZPMS imajo otroci danes v vrtcih in šolah malice, ZMPS je bil tudi glavni pobudnik za podaljšanje porodniškega dopusta, da so lahko starši, mame in očetje ob otroku v bolnici. Ena izmed največjih pobud je tudi ta, da bi država prepoznala potrebo po varuhu otrokovih pravic. Več o delovanju ZPMS bo na prireditvi predstavila Darja Groznik, predsednica Zveze prijateljev mladine.

Mag. Mojca Skalar Komljanc  in Breda Krašna.

Mag. Mojca Skalar Komljanc in Breda Krašna.

500 podjetnic

Zeleno podjetništvo

Govornica s področja družbenega kapitala bo tudi Mojca Černelč Koprivnikar, direktorica Prosperia. "Za zeleno energijo bi se morali zavzemati vsi, se kdo vpraša od kod prihaja energija za polnjenje telefona? V veliki meri smo še vedno odvisni od fosilnih goriv, a v tem trenutku se dogaja elektrifikacija, če bomo uporabljali manj fosilnih goriv, bomo več uporabljali elektrike." Mojca Černelč Koprivnikar meni, da je "skrajni čas, da pričnemo razmišljati o porabi energije, ESG standardih, tudi za podjetnice bo pomembno, da bodo izpolnjevale ESG standarde, tudi mikro podjetnice, ki so v dobavni verigi večjih podjetij."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 500 podjetnic (@500podjetnic)

Prireditev bosta 23. aprila povezovali Ema Flora Lotrič in Marjana Grčman.

Celoten program je na voljo tukaj.