K. M. | 22. 4. 2022, 07:00

Kako lahko zmanjšamo odpadno hrano v svojem domu?

Profimedia

Geslo letošnjega svetovnega dneva Zemlje, ki poteka že 52. leto zapored, je "Investirajmo v naš planet". S katerimi navadami pa vi čuvate naravo?

Na ta dan okoljevarstveniki z različnimi dogodki po vsem svetu skušajo opozoriti na pomen razvoja, inovacij in implementacij rešitev za preprečevanje podnebnih sprememb in degradacije okolja ter za zagotavljanje trajnostne prihodnosti. Glavni cilj je doseči partnerstvo za planet s sodelovanjem najrazličnejših deležnikov. Eden od teh je tudi hrana, saj proizvodnja živil izrablja dragocene vire, kot so tla, voda, energija in goriva, povezana je tudi z izpusti toplogrednih plinov.

Kako trajnostno živimo v Sloveniji?

V raziskavi o dojemanju trajnosti med potrošniki je sodelovalo 14 držav, med njimi tudi Slovenija. Potrošnikom pri nas se zdi, da živijo bolj trajnostno kot v večini drugih držav, še zlasti na področju energetike in ravnanja z odpadki, med najslabšimi pa smo pri trajnostnem transportu.

Po podatkih raziskave je v Sloveniji 1,2-odstoten delež veganov, imamo tudi 2,8 odstotka vegetarijancev. Oba deleža sta okrog povprečja, je pa Slovenija s 7,5-odstotnim deležem slabša pri fleksitarijancih. Preostalih 88,5 odstotka Slovencev prisega na mesne jedi, pri čemer jih več kot polovica ne razmišlja, da bi zmanjšala porabo mesa. Bistveno bolje se izkažemo pri zmanjševanju količin odpadne hrane. Le slaim trem odstotkom Slovencev je popolnoma vseeno, da z večjo količino kupljene ali pripravljene hrane povečujejo količino odpadkov (povprečje je 2,6 odstotka). Na drugi strani je več kot 80 odstotkov takšnih, ki pazijo na to, da so količine kupljene in pripravljene hrane usklajene s porabo.

Kako lahko zmanjšamo odpadno hrano v svojem domu?

Na Zvezi potrošnikov Slovenije opozarjajo, da moramo tudi potrošniki prevzeti del odgovornosti, saj za prekomerno obremenjevanja okolja zaradi proizvodnje hrane niso krivi le pridelovalci in predelovalci. Najlažje bomo prispevali s spremembami svojih prehranjevalnih in nakupnih navad.

Ne kupujte več hrane, kot je potrebno
Pred odhodom v trgovino si pripravite načrt obrokov vnaprej, pri tem pa upoštevajte tudi živila, ki jih imate doma že na zalogi. Ustvarite si podroben nakupovalni seznam in ne kupujete večjih količin le zato, ker so v akciji.

Skuhajte le toliko, kot boste pojedli
Pri odmeri količine hrane si pomagajte s tehtanjem, še posebej, če kuhate za več ljudi. V primeru, da pripravite preveč hrane, pa ostanke ustrezno shranite in porabite naslednji dan.

Spremljajte rok uporabnosti živil in upoštevajte razliko med 'porabiti do' in 'uporabno najmanj do'
V trgovini kupite izdelke z daljšim rokom uporabnosti, če veste, da jih ne boste kmalu pojedli. Na zmanjšanje količin zavržene hrane pa lahko vplivate tudi z nakupom izdelkov tik pred iztekom roka, a le, če veste, da boste živila lahko takoj porabili. Na rok uporabnosti bodite pozorni tudi doma in najprej porabite tiste izdelke, ki jim bo rok prej potekel.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol