26. 3. 2022, 17:45

Ali ste vedeli, da v teh državah ne premikajo ure?

Profimedia

Tudi vas zmoti premik ure naprej oz. nazaj? Če je vaš odgovor pritrdilen, imamo za vas dobro novico.

Urine kazalce bomo v nedeljo zjutraj premaknili z 2. ure na 3. uro in tako prešli na poletni čas. To pa žal pomeni, da bomo prikrajšani za uro spanja. Nazaj na zimski čas se bomo vrnili šele zadnjo nedeljo v oktobru, ko bomo lahko to izgubljeno uro nadoknadili.

Na veliko napravah (mobilni telefoni, računalniki, tablice ...) se premik ur izvede samodejno, a priporočamo, da kljub temu prej preverite nastavitve. Če ste med nesrečneži, ki imajo jutri deloven dan, bi vam svetovali kar uporabo stare analogne budilke. Za razliko od naprav, ki se prilagodijo v nekaj trenutkih, pa naše telo potrebuje kar nekaj dni, najhujši šok lahko traja kar dva do tri dni.

Če ste med tistimi, ki jim premik ure močno zniža kvaliteto življenja za daljše obdobje, vas lahko razveselimo z dejstvom, da v nekaterih državah ure ne premikajo (več). Precej obsežen seznam lahko preverite TUKAJ, izpostavili pa bi tri večje industrijsko napredne države: Japonska, Indija in Kitajska; ter Sloveniji najbližje države: Azerbajdžan, Gruzija, Rusija in Islandija.

Profimedia

So ljudje v državah brez premika ure srečnejši?

Če bi sklepali po Islandiji, je odgovor zagotovo pritrdilen, saj se redno uvršča med pet držav, kjer so ljudje najsrečnejši. Kako bi ukinitev vplivala na Slovenke in Slovence, ki je trenutno na 22. mestu najsrečnejših držav, pa bomo mogoče ugotovili čez štiri leta. Po lanski odločitvi Evropske komisije je namreč znano, da jo bomo prestavljali še vsaj do leta 2026.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord