L. PA. | 2. 2. 2024, 14:03

Ultra uspešni in vplivni: katerih osem Slovencev se je uvrstilo na prestižni seznam 50 posameznikov, ki so zaznamovali leto 2023?

Profimedia

Na seznamu so med drugim trije slovenski športniki.

Ob koncu starega leta in začetku novega z različnimi bilancami (najbolj dobičkonosnimi filmi, priljubljenimi knjigami, najvplivnejšimi posamezniki, najbolj odmevnimi dogodki ...) radi obeležimo obdobje, ki se je pravkar končalo.

Tudi pri mediju Bloomberg Adria so tako v januarju iskali posameznike, ki so najbolj zaznamovali leto 2023 v regiji in bodo po njihovem mnenju vplivali tudi na leto 2024. Osredotočili so se na pet kategorij: posel, finance, znanost in tehnologija, šport ter zabava, dodali pa so kategorijo posebni dosežki.

Posameznike so iskali v celotnem regionalnem bazenu, saj so pri izbiranju sodelovale vse regionalne redakcije, srbska, hrvaška, slovenska, bosansko-hercegovska in makedonska. Vsaka je predlagala svoje kandidate v petih kategorijah.

Uspešnih posameznikov je bilo tako izjemno veliko, a na lestvico se jih je lahko uvrstilo le 50. Zato je za tiste Slovence, ki jim je to uspelo, to še toliko večji dosežek.

Najbolj vplivni so ...

In kdo so? Slovenske barve zastopajo chefinja Ana Roš Stojan, športniki Janja Garnbret, Primož Roglič in Luka Dončić, podjetnik in investitor Ivo Boscarol, Peter Čas iz steklarne Hrastnik, ustanovitelj podjetja Dewesoft Jure Knez in podjetnik Franci Zidar, ustanovitelj mednarodno izjemno uspešnega startupa Bird Buddy.

Morda vas zanima tudi:

Med TOP 50 so tudi banke v celotni regiji, ki so v letu 2023 zabeležile rekordne dobičke. Za slovenske banke so pri Bloomberg Adria zapisali, da so v prvih desetih mesecih lani ustvarile 930 milijonov evrov dobička pred obdavčitvijo, kar je 115 odstotkov več kot v istem obdobju leta 2022.  

Zanimive osebnosti na seznamu, ki jih dobro poznamo tudi v Sloveniji, so med drugim še srbski igralec in režiser Dragan Bjelogrlić, srbska pevka Aleksandra Prijović, srbski teniški igralec Novak Đoković, srbski košarkar Nikola Jokić ter hrvaška glasbena skupina Let3.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol