D. D. | 30. 5. 2023, 13:30

Hrvaška uvedla evro, 'oderuške' provizije za dvige na bankomatih ostajajo (to sta banki, ki bosta zaračunali največ)

Bobo

Če ste si ob prehodu Hrvaške s kune na evro oddahnili, da vas banke ne bodo več obirale, vas bo ta novica razočarala. 

Hrvaška je z novim letom spremenila svojo valuto, kar je razveselilo tudi številne Slovence. Menjavanje kun v evre je bilo pred dopustom za številne vedno precej zoprno opravilo. Saj jih ne bi, a kaj, ko so bile provizije na bankomatih preprosto preveč oderuške. Ob vsakem dvigu so banke zaračunale nadomestilo za valutno menjavo, ki pa ni bilo zanemarljivo.

Profimedia

Nadomestilo bo treba plačati tudi hrvaški banki

Veliko število Slovencev na Hrvaškem preživi vse poletje, zaradi česar so v preteklosti v hrvaških bankah dvigovali precejšnje vsote gotovine. Po pisanju časnika Večer so samo komitenti Nove Ljubljanske banke (NLB) v zadnjih treh letih med junijem in septembrom na hrvaških bankah skupno dvignili za okoli 17 milijonov evrov gotovine.

Številne Slovence, ki so si ob prehodu Hrvaške na novo valuto oddahnili v upanju, da banke ne bodo več obirale turistov, bo razočarala novica, da to ni povsem tako. Kot smo izvedeli, bodo slovenske banke svojim komitentom še vedno računale dvig gotovine na bankomatih druge banke, a le, če ne bodo imeli sklenjenega paketa, ki bi omogočal brezplačen dvig. Poleg tega nadomestila pa naj bi bilo v večini primerov treba plačati tudi nadomestilo hrvaški banki, ki je lastnica bankomata.

Profimedia

Strošek mora biti jasno predstavljen

Provizija za dvig na bankomatu tuje banke znotraj ali zunaj evro območja se obračuna glede na javno objavljeno tarifo banke, pojasnjujejo v Združenju bank Slovenije (ZBS). "Imetnica plačilne naprave lahko glede na svojo poslovno politiko obračuna tako imenovani access fee (dostopnino) oziroma surcharge fee (doplačilo) kot nadomestilo za uporabo bankomata. Vendar pa mora biti komitentu strošek jasno predstavljen in pred izvedbo transakcije se zahteva izrecna potrditev z dodanim stroškom," pravijo v ZBS in dodajajo, da se omenjeni stroški nadomestila prištejejo znesku dviga.

In kakšna so nadomestila slovenskih bank za dvig gotovine na hrvaških bankomatih?

Kot že rečeno, vam bo banka zaračunala nadomestilo za dvig gotovine na hrvaških bankomatih samo v primeru, če kot komitent banke nimate sklenjenega paketa, ki bi vam omogočal brezplačen dvig. V nasprotnem primeru se bo vašemu znesku dviga prištel še znesek nadomestila. Glede na javno objavljene podatke imata največjo tarifo Deželna Banka Slovenije in NKBM, ki zaračunavata po 0,75 evra. Najmanj 'oderuška' je Delavska hranilnica, ki za dvig gotovine na hrvaških bankomatih zaračunava nadomestilo v višini 0,45 evra.    

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol