17. 9. 2023, 14:51

Aleksander Čeferin brez milosti do Rusije: "Dokler bo divjala vojna, bo v nogometu ..."

Profimedia

Prvi mož evropske nogometne zveze vztraja pri ostrem stališču svoje organizacije.

Rusi se v različnih športih kljub vojni v Ukrajini vnovič vključujejo v tekmovanja. Evropska nogometna zveza pa zaradi agresije na Ukrajino otaja neomajna. "Do konca vojne," je v današnjem intervjuju za portal n1info na vprašanje, kdaj se Rusi vračajo v nogomet, povedal predsednik UEFA Aleksander Čeferin.

Ta je bil od prvega trenutka trdno odločen, da je vojna v Ukrajini nesprejemljiva. In UEFA je lani le nekaj dni po agresiji prekinila sodelovanje z dolgoletnim sponzorjem Gazpromom.

"To je bilo preprosto treba narediti kot neko simbolno dejanje. Težko po začetku vojne okrog igrišč, na katerih tekme gleda stotine milijonov ljudi, kažemo reklamo za to podjetje. Žal mi je, da je tako, a to smo morali narediti. Je pa tudi dejstvo, da v zvezi s tem najbolj vpijejo tisti, ki še vedno kupujejo plin od tega istega podjetja," je opozoril Čeferin.

Zavrnil pa je namig, da bi morala UEFA že pred vojno razmislili o primernosti sponzorja. "To se mi zdi čisti populizem. Tudi Evropa ni ravno svetovni prvak v človekovih pravicah. In populisti, ki so jih polna usta o tem, s kom vse mi ne bi smeli poslovati, to počnejo izključno za samopromocijo. V nogomet vrnemo 97 odstotkov vsega denarja, ki ga zaslužimo in jaz bom naredil vse, da bomo ta šport razvijali še naprej," je še dejal Slovenec, ki vodi eno najmočnejših športnih združenj sveta.

V zvezi z nedavno afero "poljub" v Španiji je Čeferin še enkrat izpostavil, da ženski nogomet potrebuje kodeks obnašanja, ki bi jasno postavil meje dopustnega in določil posledice, ko mejo prestopiš. "Kar je naredil Rubiales, je bilo neprimerno in nespametno. Ko pa berem, da je to kaznivo dejanje ... Kot odvetniku za kazensko pravo se mi to zdi popolnoma nelogično. To zgodbo ste do tega nivoja pripeljali novinarji."

Dogodkov v slovenski ženski reprezentanci, kjer je nedavno odstopil selektor Borut Jarc, Čeferin ni komentiral, saj da ne pozna vseh dejstev. Dotaknil pa se je vprašanja enakih pogojev in plačil za slovensko moško in žensko vrsto ter opozoril, da gre za večplastno zgodbo, ki ni omejena le na izplačila.

"Iz časa, ko sem bil sam predsednik Nogometne zveze Slovenije, vem kako težko je najti denar. Samo za ilustracijo vam povem: Z zadnjim moškim evropskim prvenstvom leta 2021 smo ustvarili izjemno velik dobiček. Lani smo imeli v Angliji daleč najbolj uspešno žensko evropsko nogometno prvenstvo doslej, pa smo z organizacijo tekmovanja še vedno naredili veliko izgubo. Jaz sicer temu ne rečem izguba, temveč investicija," je realno stanje pokomentiral Čeferin.

Nebojša Tejić/STA

Kot pravi, ne pozna finančnega stanja NZS in zato ne more komentirati pogojev, a dodaja: "Z rednimi linijami verjetno verjetno potuje tudi reprezentanca do 21 let in mlajše selekcije. So mladi manj vredni kot starejši? Stvar ni črno-bela. Pogoje za ženski nogomet neprestano izboljšujemo. Raste eksponentno. Mnogi pa pozabljajo, da je ženski nogomet mlad šport in da bo trajalo nekaj časa, da bo vsaj približno finančno vzdržen."

Čeferin je v intervjuju za omenjeni portal še enkrat poudaril, da se še vedno zavzema tudi za omejitve plač, s čimer bi se povečala konkurenčnost med klubi. Kot problem je izpostavil tudi lastništvo klubom, kjer imajo isti lastniki lahko tudi po več ekip, ki se med seboj srečujejo na tekmovanjih.

Aktualna tematika prestopnega roka pa je bil odliv zvezdnikov iz evropskih klubov v Savdsko Arabijo. "Mislim, da bo ta zgodba relativno kratkega diha. Večkrat sem že povedal, da je to po mojem napačen pristop k razvoju nogometa. S tem, da pripelješ nogometaše, ki so v Evropi že praktično zaključili kariero, pač ne razviješ nogometa. Enako je pred leti delala Kitajska, pa se njihovi reprezentanci še vedno ni uspelo uvrstiti na svetovno prvenstvo."