16. 8. 2023, 10:29 | Vir: STA

Zaradi razmer v državi gasilci odpovedali pomemben projekt

Facebook/Prostovoljno gasilsko društvo Mengeš

Slovenski gasilci so načrtovali, da bodo v drugi polovici avgusta na Korziki izvajali usposabljanja in pomagali lokalnim gasilcem.

Zaradi razmer v Sloveniji po ujmi so bili gasilci primorani odpovedati sodelovanje na misiji v okviru projekta premeščanja gasilskih enot znotraj EU, je sporočila Gasilska zveza Slovenije. Slovenski gasilci so načrtovali, da bodo v drugi polovici avgusta na Korziki izvajali usposabljanja in pomagali lokalnim gasilcem.

Zaradi razmer v Sloveniji po ujmi so bili gasilci primorani odpovedati sodelovanje na misiji na Korziki.

Zaradi razmer v Sloveniji po ujmi so bili gasilci primorani odpovedati sodelovanje na misiji na Korziki.

Uredništvo

"Zaradi razmer v državi je sodelovanje naših gasilcev na tem projektu odpovedano," je potrdila Gasilska zveza Slovenije.

Z današnjim dnem bi 20 slovenskih gasilcev po prvotnih načrtih začelo dvotedensko misijo na Korziki v okviru projekta mehanizma EU za civilno zaščito. Na Korziki je namreč požar konec julija uničil več kot dva kvadratna kilometra površin. Z njim se je borilo več sto gasilcev.

Podoben projekt že lani

Pred začetkom poletja so v Bruslju napovedali, da bo letos v projektu premeščanja gasilcev delovalo skoraj 450 gasilcev iz 11 držav. Kot države gostiteljice so predvidene Grčija, Portugalska in Francija.

V slednjo bi se po prvotnih načrtih odpravili tudi slovenski gasilci, ki bi do 31. avgusta izvajali skupna usposabljanja in izobraževanja ter zagotavljali pomoč lokalnim gasilcem pri spopadanju z ognjenimi zublji, vendar so sodelovanje zaradi razmer po ujmi odpovedali.

Fotografija je simbolična.

Fotografija je simbolična.

Tomo Strle/Bobo

Slovenska enota bi po načrtih bila sestavljena iz 20 pripadnikov, od tega dveh zaposlenih v Upravi RS za zaščito in reševanje (URSZR), devet gasilcev iz obalno-kraške regije in devet gasilcev iz severnoprimorske regije.

Podoben projekt premeščanja gasilskih enot je bil izveden že lani, ko so gasilske enote iz šestih držav članic EU napotili v Grčijo.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol