N. V. | 10. 8. 2023, 10:16

Število gasilcev (sredi podnebne krize) upada: "To je recept za katastrofo" ​

Žiga Živulović jr./Bobo

Čeprav se zaradi podnebnih sprememb soočamo s hudimi požari in poplavami, države zmanjšujejo število gasilcev.

Po podatkih Eurostata je deset držav med letoma 2021 in 2022 zmanjšalo število gasilcev, največji upad beležijo v Franciji, Romuniji, na Portugalskem, Slovaškem, v Bolgariji in Belgiji. Število gasilcev v Franciji se je zmanjšalo za 5400, medtem ko sta Romunija in Portugalska ukinili delovna mesta za 4250 oziroma 2907 gasilcev. Nekatere države pa so okrepile svoje flote: Španija je v istem obdobju dodala 617 gasilcev, Italija pa 546.

V Evropski uniji je bilo lani skupno 360 tisoč gasilcev, kar je 2800 manj kot leta 2021, kažejo novi podatki, ki jih je objavil Eurostat. 

"To je recept za katastrofo" ​

"Zmanjšanje števila gasilcev sredi podnebne krize je recept za katastrofo," je po poročanju medija Politico v torek dejala Esther Lynch, generalna sekretarka Evropske konfederacije sindikatov.

"Povečana nevarnost požarov in poplav, ki jih povzročajo podnebne spremembe, je bila napovedana za vso poletje in zagotoviti moramo, da imajo naše gasilske službe osebje in sredstva, ki jih potrebujejo za reševanje življenj," je dodala in države pozvala, naj povečajo naložbe v gasilske flote.

Bobo

Bruselj si sicer prizadeva razširiti vlogo Evropske unije pri odzivanju na nesreče in vzpostavlja stalno floto letal za gašenje požarov, ki jih je mogoče poslati v ranljive države.

Slovenija je "gasilski fenomen"

Slovenija velja za "gasilski fenomen", saj smo po številu gasilcev na število prebivalcev vodilni v svetu. Imamo kar 1400 gasilskih društev, ki združujejo neverjetnih 160 tisoč prostovoljnih gasilcev in gasilk, od tega kar 50 tisoč operativcev.

A ob vseh teh številkah bode v oči podatek, da je poklicnih gasilcev le tisoč, poklicne gasilske brigade pa so organizirane v le 13 slovenskih občinah.

Čeprav veliko dobrega dela opravljajo prostovoljci, pa ne smemo zanemariti premajhno število poklicnih gasilcev. Poklicni gasilci imajo odzivni čas od alarma do odhoda eno minuto, prostovoljni pa med 20 in 30 minutami. Pogosto so prostovoljni gasilci namreč odvisni od "dobre volje" delodajalcev. Prostovoljni gasilci se lahko med delovnim časom na klic odzovejo le, če jim to dovolijo delodajalci.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol