N. V. | 4. 5. 2023, 20:00

Odkrit pogovor s slovenskim gasilcem, ki se je slekel za koledar: "Padale so ženitvene ponudbe"

Osebni arhiv Stane Črvič

Ob svetovnem dnevu gasilcev poudarjamo, da dobrosrčnost gasilcev nima meja: da pomagajo nemočnim, so celo pripravljeni odvreči oblačila.

Stane Črvič iz Kopra je gasilec s srcem. Gasilsko poslanstvo opravlja že vse svoje življenje. Spominja se, kako je že kot otrok držal gasilsko cev, z gasilskimi društvi pa sodeluje že več kot 30 let. 

"Rad pomagam drugim, ko so v stiski, ko so nemočni. Ni denarja, ki bi poplačal občutek, ki ga dobiš, ko se ti človek zahvali," razlaga.

Osebni arhiv Stane Črvič

Trenutno sodeluje s Prostovoljnim gasilskim društvom Pobegi-Čežarji, saj se je zaradi službe preselil v Koper, pred tem pa je bil nekaj let poveljnik Prostovoljnega gasilskega društva Šempeter pri Gorici. V slednjem so pred leti izdali slečen gasilski koledar.

Slečeni gasilski koledarji

V Združenih državah Amerike in Avstraliji je praksa slečenih gasilskih koledarjev prisotna že zelo dolgo. Večina gasilcev v Sloveniji pa še vedno izdaja klasične setvene gasilske koledarje, ki jih pospremijo s skupinsko fotografijo ali kakšno fotografijo s terena. 

Le nekaj društev se je v času samostojne Slovenije odločilo, da prevzame ameriški model. Pomembno je omeniti, da na teh koledarjih sicer gasilke in gasilci niso povsem goli. Gasilke si prikrivajo intimne predele z rokami, objekti ali kopalkami, moški pa so fotografirani od pasu navzgor. 

Slečene gasilske koledarje v Sloveniji so večkrat izdale ženske kot pa moški. "To je zato, ker je za ženske slečene koledarje več povpraševanja,"sklepa Črvič, čeprav nam potem prizna, da je bilo ogromno povpraševanja za slečen moški koledar, za katerega se je fotografiral tudi sam.

Vroči gasilci iz Šempetra pri Gorici

Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Šempeter pri Gorici so slečen koledar izdali pred petimi leti. Razlaga, da se je vse začelo iz šale.

Gasilka v društvu je svojim kolegom v šali predlagala, da naj ne napenjajo mišic samo za štirimi stenami, temveč se raje fotografirajo slečeni, izdelajo koledar in z zbranim izkupičkom pomagajo drugim. A ko so gasilci slišali, da lahko komu pomagajo, je vrag vzel šalo.

Fantje so bili takoj za stvar. Močno so jih podpirali tudi kolegi, ki se niso uvrstili med 12 najbolj vročih.

Ob tem je treba poudariti, da v projektu niso sodelovali samo postavni mladeniči, saj se je pred fotografski objektiv lahko postavil čisto vsak, ki si je to želel. 

Ni minilo veliko časa med idejo in izvedbo, čeprav je koledar intenzivno nastajal kar dva meseca. Vanj je bilo vloženega veliko truda. Črvič prizna, da je bil to večji projekt, kot so sprva pričakovali, a se dne, ko so se fotografirali, spominja z nasmehom: "To je bilo pravo druženje, imeli smo se odlično."

Osebni arhiv Stane Črvič

Vsak gasilec je na fotografiji predstavil svojo tematiko, povezano z gasilskim delom: prometnimi nesrečami, požarom v naravi, reševanje na vodi, pomoč pri poplavah ... "Želeli smo ponazoriti čim več različnih okoliščin, s katerimi se lahko gasilci srečamo, in hkrati povzeti osebnost fantov," pravi. 

"Nobenega ni bilo strah ali sram, vsi smo se znašli v vlogi manekenov," ponosno pove.

Fotografije so nastale izpod rok fotografa Tomaža Bremca, ki je posameznega gasilca fotografiral tudi do pet ur. Vse fotografije so bile posnete v občinah Šempeter-Vrtojba in Renče-Vogrsko. 

Odziv

Koledar so prodajali v dobrodelne namene pred velikimi trgovskimi centri v Šempetru pri Gorici, pošiljali pa so ga tudi po pošti. Krajani so slečen gasilski koledar zelo podprli, razlaga. 

Odziv je bil neverjeten, povpraševanja je bilo ogromno: "Narediti smo celo morali ponatis koledarja."

Čeprav Prostovoljno gasilsko društvo Šempeter pri Gorici nikoli ni prodajalo klasičnih setvenih gasilskih koledarjev, temveč jih podarjajo, lahko glede na zaslužke, ki jih druga prostovoljna gasilska društva zberejo ob prodaji setvenih gasilskih koledarjev, sklepa, da bi lahko gasilci zaslužili 200-krat več s slečenimi koledarji.

Zaslužili so kar dva tisoč evrov, denar pa so v celoti namenili porodniškemu oddelku Splošne bolnišnice dr. Franca Derganca v Šempetru pri Gorici. S tem denarjem so v bolnišnici uredili družinsko sobo.

Prepoznavnost in ženitvene ponudbe

Na vprašanje, ali je dobil veliko ženitvenih ponudb, se zasmeje in pove, da on sicer ne, saj je v zvezi, so pa jih dobili njegovi kolegi. "Že ko so punce hodile pred trgovske centre kupovat te koledarje, so si ob nakupu zapisovale telefonske številke od kolegov, delili smo podpise na koledarje ..." se spominja.

Osebni arhiv Stane Črvič

Vseh 12 vročih gasilcev pa je postalo zelo prepoznavnih v kraju, pa tudi po Sloveniji: ljudje so jih ustavljali na cesti, dajali so intervjuje za razne slovenske medije ...

"Naš prosti čas – za vašo varnost"

Danes obeležujemo svetovni dan gasilcev, zato naj ta članek služi v opomin, da so gasilci sonce naše družbe. So vedno veseli, zabavni, se radi pošalijo – hkrati pa vedno požrtvovalno pomagajo, ne da bi kaj pričakovali v zameno. 

Osebni arhiv Stane Črvič

V gasilskem društvu, katerega del je Črvič, imajo slogan: "Naš prosti čas – za vašo varnost." To drži. To so ljudje, ki se zbudijo sredi noči in odidejo na intervencijo, kjer ne vedo, kaj jih čaka. So tisti, ki so prvi pri nas, ko kaj potrebujemo. 

Dajejo zgled naši družbi. Dokazujejo, da človek lahko pomaga sočloveku: če le ne obrača oči stran od nesreče drugega. "Vsak lahko poda roko v pomoč," k solidarnosti nagovarja gasilec Črvič.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol