1. 9. 2023, 15:41 | Vir: STA

Lastniki morajo odstraniti nezakonite objekte tik ob morju – drugače ...

Profimedia

Pristojno ministrstvo je napovedalo, da bodo tistim, ki so si prilastili morsko javno dobro, dali 18 mesecev časa za odstranitev objektov.

V hrvaških medijih so se to poletje večkrat pojavljali zapisi o primerih nezakonite gradnje tik ob morju oz. drugih oblikah prilaščanja obalnega pasu, ki spada pod morsko javno dobro. 

Morsko javno dobro po hrvaški zakonodaji zajema šest metrov širok obalni pas, kar pomeni, da privatizacija plaž ni mogoča. Kljub temu so hrvaški mediji tudi to poletje večkrat poročali o različnih oblikah prilaščanja plaž, kot so betonske stopnice do morja, terase in ograde.

Fotografija je simbolična.

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Plaža pod koncesijo javno dostopna vsem

Julija sprejeti zakon o morskem javnem dobrem in morskih pristaniščih predpisuje, da enote lokalne samouprave v 18 mesecih pripravijo seznam vseh tistih, ki si prilaščajo morsko javno dobro, ter jih prijavijo gradbeni inšpekciji.

"Takrat bomo vedeli, za kakšne prekrške točno gre, koliko je takšnih objektov, kdo jih je gradil in kje, z morskega javnega dobrega pa jih bodo morali odstraniti v 18 mesecih," je izjavil državni sekretar na ministrstvu za pomorstvo, promet in infrastrukturo Josip Bilaver.

Novi zakon o morskem javnem dobrem in morskih pristaniščih med drugim predvideva tudi morske redarje in novi pravilnik o podeljevanju koncesij. Te bo država po novem podeljevala za največ pet let namesto dosedanjih 99. Plaža, za katero je država izdala koncesijo, mora kljub temu ostati dostopna vsem.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol