4. 6. 2022, 20:04

Iščete delo, doma pa imate majhnega otroka?

Profimedia

Trenutno je brezposelnost najnižja v zadnjih deset letih, a to še ne pomeni, da imamo vsi idealno delovno okolje.

Če ne prej, se vsak novopečeni starš vrne na delo po izteku starševskega dopusta. Takrat pa lahko nastopijo prve težave, ki jih prinaša usklajevanje dela in družine. Dandanes večina mladih nima sreče, da bi za svojega otroka takoj našli mesto v vrtcu, kaj šele da bi malčka lahko pazili babice in dedki. Zato se v večini primerov mlade mamice odločijo iskati zasposlitev, katera bi potekala le v dopoldanski izmeni ter samo med tednom (brez vikendov in praznikov). Takšnih oblik dela pa je na voljo vse manj.

Odziv delodajalcev

Večina delodajalcev, še posebej v proizvodnji, bi zaradi konkurenčnosti na globalnem trgu težko ukinili popoldansko izmeno, kvečjemu razmišljajo o uvedbi nočnega dela. A vendar so nekateri delodajalci našli delne rešitve.

  • Ponovna uvedba enoizmenskega dela zaradi pomanjkanja delavcev v storitvenih dejavnostih.

V restavracijah in kavarnah so opazili, da z dovoljšnim kadrom lahko v krajšem času zaslužijo več, kot če bi če goste stregli čez cel dan, vendar s pomanjkljivo delovno silo.

  • Višja urna postavka za popoldanske izmene oz. za večizmensko delo. Tako bi bili bolj časovno fleksibilni delavci bolj motivirani za prevzem večjega dela popoldanskih izmen, s tem pa bi ostalo več možnosti za tiste z omejitvami.
  • Popoldanski urnik bolj ustreza študentom in dijakom, ki želijo po koncu šolskih oz. študijskih obveznosti tudi nekaj zaslužiti. Tako nekateri lastniki barov popoldanske in večerne ure pišejo tistim, ki delajo prek študentskega servisa.

Rešitev: Popoldanske ure za študente in dijake, dopoldanske pa za redno zaposlene?

  • Organizirano varstvo za otroke zaposlenih, ki bi pokrivalo vse izmene, zaenkrat ostaja še nerealizirana rešitev.

In kaj lahko naredite starši?

  • Zavedajte se, da otrok potrebuje tako mamo kot očeta. Zato lahko oba sprejmeta izmensko delo, pri čemer pa bosta morala vedno delati različen del dneva.
  • Res je, da v prvih letih otrokovega življenja večjo vlogo odigra mama, a kasneje lahko razmislita tudi o "menjavi" vlog in z iskanjem enoizmenskega dopoldanskega dela poskusi oče.
  • Razmislite o varuški. V kolikor imata oba solidno plačo, s katero si lahko privoščita zasebno varstvo otroka, pred menjavo zaposlitve vseeno razmislite o možnosti, da bi del svojega zaslužka namenili varuški. Zakaj bi namreč zapustili delovno mesto, ki vam je všeč in vas pošteno plača?

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol