Uredništvo | 12. 9. 2023, 17:33

Italijan zelo jezno o tem, zakaj nikoli več ne pride na Bled. Se strinjate z njim?

Žiga Živulovič jr./Bobo

Za veliko ljudi je slovenski biser eden najlepših krajev na planetu, a nekatere je obisk razočaral.

Italijan Nevio prihaja iz Riminija, po njegovem zapisu v skupini Slovenia Travel Forum na Facebooku sodeč, pa je letošnje poletje obiskal Slovenijo. Seveda je obiskal tudi našo največjo znamenitost - Blejsko jezero. Kljub temu, da mu je bilo tam všeč, pa se, kot pravi, na Bled ne bo več vrnil. In kaj ga je tako zmotilo?

O svoji turistični izkušnji je zapisal: "Bil sem na Bledu, kraj je čudovit, a za parkirnirno je treba plačati štiri evre na uro ali 15 evrov na dan. Še nikjer nisem toliko plačal samo za parkiranje, ne bo me več nazaj." 

Facebook/Slovenia Travel Forum/posnetek zaslona

Ob tem je kasneje med komentarji še pripisal, da so po pandemiji cene v Sloveniji tako zelo poskočile, da se na poti na Hrvaško ne bo več ustavljal pri nas.

Že kmalu so se začeli oglašati tudi drugi tujci: "Na katerem planetu ste živeli zadnja leta," ga je nekdo brez dlake na jeziku vprašal in mu dal vedeti, da se ne strinja z njim. "Cene parkirišč so povsod poskočile," so pisali številni. Veliko jih je delilo mnenje, da je za ogled enega najlepših krajev na svetu, kar Blejsko jezero gotovo je, takšna cena za parkiranje razumna. Veliko članov skupine je delilo tudi spletne povezave do okoliških in veliko cenejših parkiriščih. "Avto lahko pustite v Radovljici ali Lescah, in greste do Bleda z lokalnim avtobusom," so predlagali.

Profimedia

"V ZDA je ob obisku koncerta treba plačati 50 dolarjev za parkiranje pred dvorano, četudi je bila že vstopnica za koncert nekaj sto dolarjev. Tako da štiri evre za obisk svetovne naravne znamenitosti res ni veliko," mu je odgovoril ameriški član. Nekateri so ga spomnili na Benetke in tamkajšnje visoke cene parkirnih hiš, V znamenitem zgodovinskem mestu promet poteka po vodnih kanalih in brez avtomobilov, tega je treba za visoko ceno parkirati že pred vstopom v mesto.

Alma Rahne

Primerjava z Benetkami pa je nekoliko razjezilo drugega Italijana, ki se je ostro odzval: "Torej opravičujejo visoke cene na Bledu s tem, ker so drugje še višje?" je jezno vprašal. In dodal: "Sliši se kot tipičen primer opravičevanja tistih, ki ukradejo malo s tem, da obstajajo takšni, ki ukradejo še več ..."

"Če občina pobira tako visoko parkirniro, vsaj upam, da obiskovalcem zagotavlja tudi ustrezne storitve, kot so videonadzor ali osebje za kontrolo in nadzor parkirišča," je menil še nekdo. Prebrati pa je bilo tudi mnenja, da bi morale biti naravne lepote dobrina za vse in se ne bi smele izkoriščati za zaslužek.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol