21. 2. 2024, 11:54 | Vir: STA

Janez Janša kritičen na izredni seji državnega zbora: "Koliko takšnih okostnjakov je še v omari te vlade?"

Milošs Vujinović/Bobo

Na izredni seji državnega zbora je Janez Janša brez dlake na jeziku spregovoril  o trenutni politični situaciji v slovenski vladi.

Državni zbor je začel izredno sejo na temo boja proti korupciji, ki jo je zahtevala SDS. A je predsednik SDS Janez Janša v obrazložitvi dejal, da je dal povod za sejo kar sam predsednik vlade Robert Golob, ko je nedavno slovenski in mednarodni javnosti razkril, da imajo v koaliciji krizo zaradi korupcije. Obregnil se je zlasti ob nakup stavbe na Litijski.

Janša je opozoril, da je premier Golob ob srečanju z generalno direktorico Unesca Audrey Azoulay med drugim priznal, da imajo v koaliciji krizo zaradi korupcije, "nekaj dni pozneje pa je predsednica druge največje koalicijske stranke, ko je govorila o tem, priznala, da ljudje v Sloveniji živijo vse slabše". "Potem najbrž ni treba obtoževati opozicije, zakaj je sklicala to sejo," je dejal prvak največje opozicijske stranke.

V zahtevi za sklic izredne seje DZ o korupciji so poslanci SDS sicer popisali že znane očitke. Na koruptivno in klientelistično ravnanje vlade po njihovem mnenju kaže nakup 13.000 prenosnih računalnikov ministrstva za digitalno preobrazbo in lastništvo predsednika vlade Roberta Goloba v podjetju Star Solar. Ključni očitek, ki mu je danes pozornost namenil tudi Janša, pa je sporni večmilijonski nakup stavbe na Litijski cesti v Ljubljani za potrebe sodišč, zaradi katerega je odstopila ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan.

Profimedia

V SDS namreč ne verjamejo razlagi, po kateri naj bi bili za sporni nakup krivi zgolj uradniki na ministrstvu ali generalni sekretar ene od koalicijskih strank. "Vi trdite, da od vrat ministra za pravosodje naprej nihče ni odgovoren. Če kupimo to razlago, potem se postavi vprašanje, koliko takšnih okostnjakov je še v omari te vlade, če lahko neke službe 'naštrikajo' neko zadevo, za katero gre denar iz državne proračunske rezerve namesto v sklad za obnovo po poplavah za nakup propadajoče stavbe," je bil kritičen Janša.

"Če javnosti in pristojnim organom prodajate to razlago, potem je treba opraviti forenzično preiskavo vseh podobnih prerazporeditev sredstev, vseh takšnih nakupov, ker ni nobene garancije, da je pri ostalih zadevah to preverjanje delovalo," je pozval Janša. "Predlagam, da sama koalicija resno razmisli o tem, kakšno razlago korupcijske afere prodaja javnosti in pristojnim organom," je dodal.

Prepričan je, da bi nekomu morali zazvoniti alarmi tudi zato, ker saga o nakupu ali izgradnji sodne palače poteka že 20 let. Zadeve za gradnjo sodne palače so pripravljene, imamo projekte, zemljišča, gradbeno jamo. "In potem pridejo predlogi, da se kupi propadajoča stavba brez parkirišč. In vi trdite, da je možno, da se je zgodilo, da je nekdo to podtaknil, ne da bi komurkoli v verigi do kabineta predsednika vlade zazvonili zvončki," je bil slikovit.

Obregnil se je tudi ob delo policije, saj da po njegovem vedenju še noben kriminalist ni obiskal ministrstva. "Depolitizirana policija je zelo hitra, ko gre za stvari, ki vladajoče motijo, ko gre pa za prvovrsten korupcijski škandal, ki ga priznava sam predsednik vlade, pa glejte, nobenega kriminalista na kraju," je dejal. V zadevi sicer poteka predkazenski postopek.

V SDS so pripravili tudi predlog priporočil vladi za izboljšanje stanja na področju boja proti korupciji, a jih je v torek zavrnil že pristojni odbor za pravosodje, zato o njih danes ne bodo glasovali. Med drugim so predlagali, naj DZ pozove vlado, da predlaga zakonske rešitve na področju preventive v zvezi s koruptivnimi ravnanji, ki bodo omogočile učinkovitejše in hitrejše odkrivanje, preiskovanje in sojenje v primeru kaznivih dejanj korupcije. Predlagali pa so tudi, naj vlada razmisli, ali je še sposobna opravljati svojo funkcijo.

Bobo

V največji opozicijski stranki so sicer ob pripravi zahteve za sklic seje napovedali, da je to uvod v nadaljnje korake, med drugim se je omenjalo vnovično interpelacijo celotne vlade. "Pravzaprav se vsak teden zgodi toliko stvari, da bi morali imeti odprto interpelacijo," je ob robu seje danes komentiral Janša. Po njegovih besedah interpelacijo vlade pripravljajo.

"Šla bo na strateške stvari. Namen tega, kar počnemo, ni zgolj to, da opozicija opravlja svojo ustavno vlogo in opozarja na napake vladajočih, naš namen je tudi, da preprečimo, da bi ta vladna koalicija situacijo tako poslabšala, da se je ne bi dalo potem rešiti niti v naslednjem mandatu," je navedel razloge za interpelacijo. Kdaj jo bodo vložili, ni razkril, saj da za razliko od aktualne vlade nimajo postavljene časovnice.

Glede aktualne politične situacije v Sloveniji pa je ocenil, da je v zadnjem mesecu postalo jasno, da je vladna kriza že tu. A je po njegovih besedah razmerje moči v DZ takšno, da koalicija "drugačne barve" ali "bolj uravnotežena" koalicija ni mogoča. Vladna kriza se bo tako najprej reševala z rekonstrukcijo vlade, s čimer bi koalicija pridobila še nekaj časa, v naslednjem koraku pa s predčasnimi volitvami, je prepričan prvak SDS.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord