K. Ž. | 21. 2. 2024, 11:30

Cirkus na nujni seji odbora: namesto da bi se Urška Klakočar Zupančič ukvarjala s sodno palačo, raje šteje afere SDS

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič na 17. nujni seji Odbora za pravosodje.

RTV/Posnetek zaslona

Namesto da bi se Urška Klakočar Zupančič ukvarjala s spornim nakupom sodne palače, je raje na plano privlekla afero Patria in svoj gnev stresala na prvaka SDS.

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je s svojim obnašanjem na 17. nujni seji odbora za pravosodje vnovič poskrbela za ogorčenje. Na seji je bila predvidena obravnava afere sodna palača, ki še zdaj odmeva v Sloveniji in polni naslovnice medijev. V središču afere se je vnovič znašla Dominika Švarc Pipan, ki je podpisala sporni nakup, prevzela objektivno odgovornost in odstopila.

Žiga Živulovič jr./BOBO

Afera, v kateri je država nepremišljeno razsipavala davkoplačevalski denar, je zagotovo vredna naslovitve in nujno potrebna epiloga, vendar je imela Klakočar Zupančičeva na začetku seje malo drugačen namen. Namesto da bi nemudoma naslovila temo, je začela z monologom, kjer je veliko grdih besed namenila prav stranki SDS. Afero je namreč upravičevala z bizarno trditvijo, da je bilo v mandatih desne vlade mnogo več afer kot trenutno.

Svoje frustracije stresla na SDS

V uvodu je dejala, da jo ob poslušanju razprave obdajajo občutki žalosti. "Spomnila sem se vseh teh afer, ki so polnile novice, in frustracije, ki sem jih tudi sama doživljala in ljudje okoli mene, ker se ni zgodilo skoraj nič," je povedala. "Jaz in večina državljanov je žalostnih, kako si je peščica ljudi, simpatizerjev ali pa članov SDS, kaj je počela. Mi tukaj govorimo o tem, to pa so ljudje, ki nekateri še danes sedijo v parlamentu," je z nesmiselnimi besedami preusmerila pozornost.

"Z našim denarjem in denarjem naših upokojencev, ki jih nekateri grdo izrabljajo, njihovo stisko, in jih zbirajo tukaj pred parlamentov in kričijo. Oni pa res kričijo. Čeprav stranka SDS še vedno prepriča okoli 22 odstotkov slovenskih državljanov, me kljub vsemu še vedno hrabri dejstvo, ne glede na to, da imate svoj pomladek, da ne boste večno harali po tem parlamentu, da ne boste večno obstajali, da ne bo večno eden vaš vodja," je ostro povedala ter nadaljevala, da je prepričana, da bodo mlajše generacije te politike, "ki lažejo, ki prirejajo dejstva, ki zavajajo, žalijo, blatijo in nedopustno izkoriščajo sredstva za uresničitev svojih izrazito neplemenitih ciljev".

Žiga Živulović jr./Bobo

V nadaljevanju je pohvalila nekdanjo pravosodno ministrico Dominiko Švarc Pipan, da je odstopila in sprejela objektivno odgovornost za nakup. Obenem je tudi pohvalila njeno zbiranje dokazov, kar je sicer v pristojnosti preiskovalnih organov.

Janša preprodajal orožje?

"Vem, da so moji poslanski kolegi borci proti korupciji in vztrajali bomo še naprej. Veste, saj se ne bom spuščala v vse korupcijske afere stranke SDS, ker ste itak o teh povedali že dovolj. In predvsem korupcijske afere vodje te stranke, gospoda Janeza Janše," je očitala predsednica DZ. "In njegove najhujše zadeve, prodajo orožja. Orožja," je dramatično poudarila.

Profimedia

"Kakšen človek moraš biti, da preprodajaš orožje? Jaz se sprašujem. In afera Patria, ki je zastarala. Zakaj? Zaradi tega, ker se je takrat spremenil zastaralni rok, v kolikšnem času mora biti zadeva razsojena, potem ko je enkrat vrnjena iz Vrhovnega sodišča," je zaključila in pozvala, naj se čim prej pripravi sprememba kazenskega zakona. "Ker se to ne sme več zgoditi, da zadeva zastara. In to takšna zadeva, kot je Patria," je melodramatično izpostavila.

Nepotrebna histerija?

Pri njenem monologu vsekakor v oči bode dejstvo, da upravičuje afero glede sodne palače s kazanjem s prstom na stranko SDS in izgovorom, ki precej spominja na izgovor vrtčevskih otrok: "Pa saj oni imajo več afer!" Vsekakor Klakočar Zupančičeva z vsakim nastopom dokazuje, da se je slovenska politika prelevila v nepotrebno medsebojno obtoževanje in upravičevanje napak s tem, da so drugi še hujši.

Urška Klakočar Zupančič

Urška Klakočar Zupančič

Žiga Živulović j.r./Bobo

Konstruktivnega razmišljanja več kot očitno ni v njenem besednjaku, saj namesto da bi obsodila trenutno dogajanje, slabo luč meče na opozicijo, ki nima prstov vmes. Lastno interpretiranje afer, ki je tudi napačno, je prav tako lastnost, ki jo lahko pripišemo predsednici DZ. Afera Patria se res navezuje na nakup orožja oziroma nakup finskih oklepnikov Patria, pri kateri je bilo v ospredju podkupovanje. Seveda je epilog afere sramota za sodni sistem, a žal so dejstva takšna, da je Ustavno sodišče RS sodbo razveljavilo, pozneje pa je zadeva tudi uradno zastarala.

Tako je Klakočar Zupančičeva izkoristila zastaranje za svojo bitko proti Janezu Janši, a očitno je zastaranje težava le, kadar se tiče desnega političnega pola. Ko na levem pride do korupcije ali v bodoče posledično do zastaranja, zadeva bržčas ne bi nosila tolikšne teže ... A ena stvar ostaja jasna, na stolu pred njo ni sedel Janez Janša, ampak nekdanja pravosodna ministrica, zaradi česar je njeno komentiranje afer popolnoma brezpredmetno in irelevantno. Pri vsej tej burleski pa zagotovo velja pregovor: najprej pometi pred svojim pragom, šele nato pred tujim.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol