K. Ž. | 20. 12. 2023, 22:31

Karikatura naših razgaljenih političark razdvojila Slovence: politični vrh že na nogah

Delo/Omrežje X

Kritiki, ki so se na objavo burno odzvali, po mnenju Janeza Janše ogrožajo medijsko svobodo.

V političnem svetu je veliko prahu dvignila nedavna karikatura Nataše Pirc Musar, Urške Klakočar Zupančič ter Tanje Fajon, na kateri so pri vodenju zunanje politike upodobljene delno razgaljeno. Karikaturo je objavil zunanji sodelavec časnika Dela, požela pa je tudi veliko ogorčenja v javnosti.

Inštitut 8. marec je tako ocenil, da je karikatura nazadnjaška, svoje nestrinjanje pa je izrazilo tudi združenje Onave, poroča 24ur. Najbolj jih je sicer zmotilo dejstvo, da je bila karikatura na spletu vulgarnejša, kot pa tista v tisku.

Popravljena različica karikature.

Popravljena različica karikature.

Delo/Posnetek zaslona

"Delovi bralci niso videli različnih karikatur, je pa prvotna različica, ki je, kot navajate, v slovenskem političnem vrhu dvignila kar nekaj prahu, pomotoma končala na spletnih omrežjih. Napako smo odkrili šele v ponedeljek, nemudoma smo jo priznali in ob objavah domnevno sporne karikature objavili pojasnilo in opravičilo," so za omenjeni portal pojasnili na časopisni hiši. Opravičilo naj bi sprejeli tudi voditelji zunanje politike, a njih je bolj zmotil naslov poročanja kot pa sama karikatura.

"Šovinistični diskurz, ki ob medijski izpostavljenosti prispeva k temu, da smo ženske na vodilnih položajih in tudi sicer žal še vedno 'drugi' spol, je škodljiv. Leta 2023 je diskreditacija na podlagi spola znamenje šibkosti. Tudi to je znak, da boj za pravice žensk še zdavnaj ni končan in da jih ne gre jemati kot samoumevnih," je dejala predsednica države Nataša Pirc Musar in dodala, da je v letu 2023 diskreditacija na podlagi spola znamenje šibkosti.

Tanja Fajon je medtem dejala, da je komentar izjemno neprimeren. "Dve predsednici in jaz kot gostiteljica smo z zelo jasnimi usmeritvami začrtale naslednje leto zunanje politike, članek v naslovu pa govori, da bo po ženskem dnevu konkretnejši naslednji dan," je povedala.

A kot je karikatura sprožila veliko ogorčenje, je na drugem političnem polu požela tudi val odobravanja. Tako je prvak SDS Janez Janša vodstvu zunanjega ministrstva očital, da ogrožajo medijsko svobodo. Fajonova je sicer mnenja, da ne gre za nesvobodo medijev, temveč za "opozarjanje na stanje duha v družbi in to, da imamo po naši ustavi ženske enakost, ki jo je treba spoštovati".

Nekateri se prav tako sprašujejo, ali v dotičnem primeru prihaja do dvojnih meril, saj so bile karikature Janše sprejete brez ugovarjanja, medtem ko se v karikaturo političark vplete celo samo Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve Republike Slovenije.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol